ВСІ НОВИНИ:

Нікополь відзначив 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників

О 10-ій годині ранку біля Меморіалу «Вічна Слава» відбувся урочистий мітинг. На заході були присутні керівництво міста, представники політичних та громадських організацій, військові, освітяни, духовенство і, звичайно, наші шановні ветерани.

З історичної довідки працівників краєзнавчого музею стали відомі страшні факти. Під час Другої світової війни загинуло 10 мільйонів українців, серед них більше 2 тисяч нікопольців, знищено 714 українських міст, 29 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових об’єктів. Протягом дворічного періоду визволення України у ході битви за Дніпро звання Героя Радянського Союзу отримали 8 нікопольців. Наразі в нашому місті залишилося всього 43 його визволителя та 119 учасників бойових дій.

Виконуючий обов’язки міського голови Андрій Фісаку своїй промові підкреслив велике значення цього свята для українського народу, особливо в такі нелегкі часи. Згадав про загиблих та щиро подякував живим героям-визволителям, побажав їм міцного здоров’я та мирного неба над головою. Голова ради ветеранів Нікополя Микола Ведернікову своєму виступі окреслив масштабність бойових дій на території нашої держави, побажав слави живим та вічної пам’яті полеглим у боях за визволення нашої рідної землі.

Пам'ять загиблих у Другій світовій війні вшанували хвилиною мовчання та збройними залпами. Духовенство міста справило панахиду за упокій мертвих.

Закінчився святковий мітинг традиційним покладанням квітів до пам’ятника.

Об 11-ій годині в Нікопольському будинку дитячої та юнацької творчості пройшов щорічний традиційний фестиваль військової та патріотичної пісні. За словами культорганізатора цього закладу Ганни Маковської, у відбірковому турі взяли участь учні майже всіх шкіл Нікополя. До фіналу потрапили 19 найкращих школярів молодшої (12-14 років) та старшої (15-17 років) вікової категорії. Оцінювали співочу та артистичну майстерність юних учасників фестивалю представники позашкільних навчальних закладів міста та працівники відділу освіти та науки. Розпочався фестиваль піснею з символічною назвою «Молитва за Україну» у виконанні учениці СЗШ № 13 Марини Єфременко. «Балада про мальви», «Їхав козак на війноньку», «О той весне», «Ты же выжил солдат» - всі ці пісні у виконанні юних нікопольських зірочок звучали по-особливому сентиментально з небайдужістю та трепетом у тонкій дитячій душі. Тому членам журі було дуже важко визначитись з переможцем фестивалю, але все ж таки правила є правила. Отже, гран-прі фестивалю отримав вокальний ансамбль КЗ «НСЗШ № 13». Перемогу в номінаціях здобули:

-«Соло» (молодша вікова категорія) - І місце – Вікторія Симчук, КЗ «НСЗШ №11», ІІ місце – Христина Гулевич, КЗ «НСЗШ № 3», ІІІ місце – Єлизавета Вакуленко, КЗ «НСЗШ №19».

- «Соло» (старша вікова категорія): І місце – Валерія Бутурліна, КЗ «НСЗШ № 8», ІІ місце – Катерина Школа, КЗ «НСЗШ № 2», ІІІ місце – Олександра Стрепетова, КЗ «НСЗШ № 24».

- «Дует» (старша вікова категорія) – Марина Єфременко та Ксенія Маханько, КЗ «НСЗШ № 13».

- «Ансамбль» (старша вікова категорія) Вокальний гурт «Краплинки», КЗ «НСЗШ № 9».

Всі учасники нагороджені грамотами відділу освіти і науки Нікопольської міської ради.

Разом з тим, всі учні всіх шкіл Нікополя поклали квіти до кожного пам’ятника – символу Другої світової війни, віддавши шану полеглим солдатам.

О 15-ій годині у Міському будинку культури відбулись урочисті збори з нагоди ювілейної дати. Цей захід знаменувався тим, що на нього було запрошено вже сивочолих визволителів Нікополя – героїв, яким ми завдячуємо мирним небом. Ветеранів залишилось вже зовсім мало, але радує те, що вони й досі можуть надихнути нас своєю присутністю на подібних заходах. Це - Іван Миколайович Парубець, Петро Сергійович Солодовников, Григорій Денисович Школа, Володимир Дмитрович Бредихін, Микола Леонтійович Леонтьєв, Федір Варфоломійович Малярук. Серед них був і Олександр Ілліч Величко, з яким нам вдалось поспілкуватись. Зараз йому 88 років, а на початку Великої Вітчизняної Війни було лише 15. Він 918 днів провів на фронті мінометником, брав участь у визволенні Луганська, Ізюму, нижньої течії Сіверського Дінця, але особливо запам’яталась битва за Нікополь. Тоді у лютому 1944 року була страшна негода – дощі, грязюка, у якій застрягло чимало німецької та радянської військової техніки. У тих запеклих боях було багато людських втрат з обох сторін, але перемога була на нашому боці. За військові заслуги Олександр Ілліч нагороджений Орденом Червоної Зірки, Орденом Богдана Хмельницького, Медаллю «За бойові заслуги» та іншими нагородами, яких нараховується вже 24.

Очільник міста особисто привітав кожного з присутніх визволителів та вручив їм Вітальні листи, квіти і книгу під назвою «Нікополь у полум’ї війни», автор Мирослав Жуковський. Зі сцени Андрій Фісак говорив особливо тепло, згадуючи воєнні розповіді свого діда-ветерана, який, на щастя, дожив до 70-річного ювілею мирного життя на Україні. Побажав всім героям довгих-довгих років щасливого життя.

Після офіційної частини на присутніх чекав святковий концерт, який був пронизаний атмосферою страшних часів Другої світової. Яскравим підтвердженням цього став документальний фільм, який продемонстрував всю гостроту тих жахливих подій. Патріотичний дух наших безсмертних солдатів та біль втрати, щирість почуттів та міцну дружбу, перевірених війною, а також радість повернення героїв додому з Перемогою - однією на всіх… Всі ці моменти яскраво відобразились у творчих номерах безмежно талановитих артистів Нікополя. Вони зуміли достукатись до кожного та донести важливу істину – спомин про ту війну назавжди залишиться у серцях нащадків, а глибока вдячність та повага до воїнів-визволителів – це наш священний борг перед ними!

Нікополь відзначив 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників
Нікополь відзначив 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників
Нікополь відзначив 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників

 


Прес-служба міської ради

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

2 комментария

Максим 30 октября 2014 14:56
СЛАВА НАШИМ ДІДАМ!!! ВІЧНА СЛАВА!!!
  • 0
Pilot 30 октября 2014 20:23
Слава павшим и выжившим.....
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.