ВСІ НОВИНИ:

«Газова війна» на місцевому рівні

16 вересня відбулась ювілейна 50-та позачергова сесія Нікопольської міської ради під головуванням секретаря міськради, виконуючого обов’язки міського голови Андрія Фісака. На порядок денний було поставлено одне основне питання - звернення міськради до голови національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, виконуючого обов’язки голови Антимонопольного комітету України, начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області, Нікопольського міжрайонного прокурора. 
 
Причиною звернення став той факт, що останнім часом в місті склалась напружена ситуація з наданням населенню послуг з газопостачання, яка потребує безпосереднього втручання міської влади. Несанкціоновані відключення споживачів від газу нібито відбуваються в наслідок проведення Нікопольським управлінням експлуатації газового господарства (НУЕГГ) планової перевірки щільності споруд внутрішньобудинкових систем газопостачання та газових приладів. Згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» підприємство міськгазу мало укласти договір з Нікопольською міською радою.
 
Разом з цим, погоджувати графік проведення профілактичних і планових робіт з виконавчим комітетом. І обов’язково за 5 днів попереджати про це жителів. Всі ці пункти підприємство систематично порушує. Все частішими стали скарги мешканців міста про відключення цілих стояків від газу на тривалий період – від кількох днів до тижнів, без будь-яких пояснень. Така незрозуміла ситуація змусила місцевих депутатів втрутитись. Головним доповідачем з цього питання від влади виступив голова постійної комісія міськради з питань бізнесу, споживчого ринку, сфери послуг, транспорту та зв’язку  Вадим Колесник. Всі інші депутати тільки підтримали і доповнили претензії до міськгазу, навели факти масових відключень ресурсу в будинках за різними адресами. 
 
Для того, аби прояснити цю незрозумілу для всіх присутніх ситуацію, на засідання запросили директора НУЕГГ Григорія Макуха, який обіймає цю посаду тільки з 1-го вересня поточного року. Але до цього Григорій Мар’янович також працював в межах підприємства на посаді заступника, тому має в повній мірі володіти інформацією. Тільки от очікуваних зрушень у вирішенні питання чи зрозумілого пояснення причини відключень газу в квартирах від нього так і не почули. Депутати буквально закидали директора нагальними запитаннями, але у відповідь чули тільки незрозумілі, але головне – ввічливі фрази: «Гарне запитання! Дякую за запитання!».
 
Обурені народні обранці вимагали від Григорія Макуха більшої конкретизації у відповідях. Поставили у приклад присутнього у залі Миколу Ткача, почесного громадянина Нікополя, який 33 роки професійно керував міськгазом, за що йому тільки дякували. 
 
За словами депутатів, якщо масові відключення газу дійсно пов’язані з його витоком, в окремих квартирах, то ситуацію треба вирішувати негайно, а не доводити її до вибухонебезпечної. Одразу ж припустили, що це спланована політика підприємства, направлена на боротьбу з боржниками. Стосовно цієї частини діяльності міськгазу, Олена Івріна поставила Григорію Макуху логічне запитання: «Як іще, крім відключень газу, ведеться боротьба підприємства з боржниками в правовому полі? Чи подаєте ви на них в суд?».
 
- Так подаємо! Зараз в суді знаходиться близько 60 позовів. Я вам скажу більше: практично у 99% рішення приймаються на нашу користь, - відповів Григорій Макух. 
 
Наведені керівником цифри ще більше здивували присутніх та поглибили проблему. Депутати також просили прозорості у діяльності міськгазу, особливо у пункті, що стосується розцінок на послуги підприємства. Керівник спочатку доводив, що ця інформація суто внутрішня, але наприкінці доповіді все ж таки погодився оприлюднити вартість головних послуг. Разом з тим, Григорій Мар’янович звернувся до депутатів з проханням про допомогу у роботі з населенням. На що вони дали свою згоду, але з урахуванням виправлення порушених вимог законодавства та дотримання прав споживачів. 
 
Вислухавши всі сторони конфлікту, Андрій Фісак підкреслив, що проблему треба негайно вирішувати. Дав вказівку про проведення інвентаризації договорів оренди землі міськгазу. 
 
Під час голосування депутати більшістю голосів підтримали проект рішення з урахуванням поправки, яку вніс Дмитро Дьомочкін, стосовно конкретизації пунктів документу. За документ в новому вигляді народні обранці проголосують вже наступного разу. Також депутати підтримали пропозицію Андрія Приймака, щодо доповнення проекту рішення зверненням Нікопольської міської ради до Президента та Прем’єр-Міністра України про можливість повернення до держави мінімум 51% статутного фонду енергогенеруючих компаній. 
 
Відійшовши від теми «газової війни», депутати дали згоду на виділення матеріальної допомоги у розмірі 50 тисяч гривень родині загиблого під Іловайськом нікопольця – Максима Троценка. В ході засідання також повідомили про те, що депутатську групу «Мій Нікополь - демократи» тепер очолюватиме Олег Кириченко. А Олександр Саюк став очільником нової депутатської групи «Єдність», до складу якої увійшло 7 депутатів.
Заключним етапом сесії став виступ Сергія Піддубного стосовно розкрадання землі територіальної громади поблизу Пам’ятника Комсомольцям.
 
Сергій Олександрович стверджує, що чорнозем вивозиться вантажівками до місця будівництва нового супермаркету. Як стверджує Андрій Фісак, за висновками природоохоронної прокуратури, цей шар землі не є чорноземом. Туди вивозились відходи марганцевих руд. Але пообіцяв разом з органами внутрішніх справ розібратись у ситуації. 
Відділ прес-служби міської ради


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

3 комментария

Честный 17 сентября 2014 20:18
А кто владелец облгаза? Директор горгаза наемный менеджер и будет
делать все, чтоб остаться на своем месте, а залог этого прибыль организа
зации, которую он возглавляет. Показать "зубы" местная власть может провер
кой земельных участков, которыми пользуется горгаз, а не обращениями к
Президенту, а также обращениями в суд потерпевших граждан от горгазовского
беспредела. Местная власть и депутаты в этом должны содействовать.
Однако рассмотрение такого вопроса на сесии, как житель города
одобряю.
  • 0
луганчанин 17 сентября 2014 21:53
Проснулись распродали государственное имущество,что теперь приходится бороться с некогда своим,а теперь частным предприятием,а насчет возврата многих прихватизированных предприятий полностью за,давно пора!
  • 0
Yurez 17 сентября 2014 22:11
Основними акціонерами ПАТ «Дніпропетровськгаз», відповідно до зведеного облікового реєстру власників цінних паперів є ПАТ НАК «Нафтогаз України» — 25 % статутного капіталу та ПрАТ «Газтек» — 45,75% статутного капіталу.
Газтек - это Фирташ
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.