ВСІ НОВИНИ:

ДО УВАГИ ОТРИМУВАЧІВ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ!

Управління праці та соціального захисту населення міської ради продовжує знайомити громадян міста з змінами в порядку надання населенню житлових субсидій, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

ДО УВАГИ ОТРИМУВАЧІВ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ!

Які особливості врахування доходів?
Для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і проживають разом з батьками чи іншими членами родини; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні двох прожиткових мінімумів, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.
 
Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю) враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.
 
Про подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронній формі.
 
Передбачено можливість подати заяву і декларацію для призначення субсидії в електронному вигляді. Але отримані таким чином заяви та декларації, у яких відсутній підпис громадянина, опрацьовуються лише після їх підпису протягом місяця. Якщо заявник не підписав заяву і декларацію в зазначений строк, потрібно подавати нові заяву і декларацію.
 
Щодо повернення залишків невикористаних сум субсидій.
 
Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону виробниками/виконавцями послуг сум невикористаних субсидій на оплату опалення. Це здійснюється на підставі акту звіряння, складеного виробником/виконавцем послуг з управлінням праці та соціального захисту населення. При цьому не повертається частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу або в еквіваленті 150 кВт/год електричної енергії (у разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення), яка зараховується виробником/виконавцем послуги як оплата послуги, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.
 
Виконання перерахунків покладено на виробників/виконавців послуг з централізованого та індивідуального (газо- і електро-) опалення.
 
В яких випадках потрібно звертатися в управління праці соціального захисту населення для перерахунку субсидії?
Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця проінформувати управління праці та соціального захисту населення у випадках, якщо відбулася зміна в складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендарі — про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, куплено товари або сплачено за послуги, що перевищують 50 тис.грн.
 
Якщо від заявника надійшло повідомлення про зміни складу зареєстрованих осіб, переліку послуг субсидія має бути перепризначена на підставі звернення особи на новий період.
 
Яка відповідальність у випадку надання недостовірної інформації?
 
Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок подання громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним за вимогою управління праці та соціального захисту населення.
У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану суму субсидії, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.
 
Управлінням праці та соціального захисту населення протягом червня –липня 2016 року проведено перевірку інформації про доходи та майновий стан отримувачів субсидії. В результаті перевірки виявлено, що громадяни, які звернулись за субсидією надали недостовірну інформацію про отримані доходи, на зазначили в деклараціях про витрати, які мали протягом року перед зверненням за субсидією, що перевищили 50 тис. грн. Сума субсидії, перерахованої надміру внаслідок свідомого подання громадянами документів з недостовірними відомостями або неповідомлення про зміни, повертається ними в повному обсязі. 
 
За результатами перевірки 35 сімей нікопольців мають повернути більше 45 тис. грн.. до бюджету. 
 
У разі, коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану суму субсидії, питання про її стягнення управління праці та соціального захисту населення вирішує в судовому порядку.
 
Щодо сплати за послуги отримувачами субсидії.

Відповідно до постанови громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги віднімаючи розмір призначеної субсидії. У разі несплати відповідної вартості, надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.
В повідомленні про надання субсидії вказано загальний розмір призначеної субсидії. Визначити розмір субсидії на кожний вид послуг можна таким чином.
 
Субсидія є різницею між вартістю послуг в межах встановленої соціальної норми ( колонка 1) і розміром обов’язкової плати( колонка 2). 
 
Тепер є можливість у випадку економного споживання послуг сплачувати не визначений розмір обов’язкового платежу, а різницю між вартістю фактично використаних послуг та розміром призначеної субсидії.
 
Постановою також передбачено:
– можливість призначати субсидію неповнолітнім студентам денної форми навчання, які зареєстровані та проживають у гуртожитках;
– під час призначення субсидії без звернень громадян на наступний період сім’ям, яким субсидія призначалася на підставі рішення комісії, переглядати зазначені рішення комісії лише у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) осіб або здійсненні однією із зареєстрованих (фактично проживаючих) осіб протягом 12 місяців купівлі, оплати послуг на суму понад 50 тис. гривень;
– можливість припинення субсидії, якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули (могли вплинути) на право призначення субсидії або визначення її розміру.
 
Чи можна звертатись за субсидією не чекаючи початку опалювального сезону? 
 
Якщо сім’я раніше не наважувалася з якихось причин звертатися за субсидію, а навантаження комунальних платежів на родинний бюджет достатньо відчутне, варто звернутися саме зараз. 
Незважаючи на те, що опалювальний сезон закінчився, якщо сім’я відчуває труднощі з оплатою комунальних послуг, вона може звернутися за субсидію зараз.
 
Більше того, звернувшись саме зараз, можна отримати низку переваг. Згідно з новими умовами, субсидія призначається до кінця опалювального сезону 2016-2017 рр. Отже, якщо субсидію в неопалювальний сезон буде призначено в розмірі «0», то з початком нового опалювального сезону її перерахунок відбудеться автоматично. 
 
Як правило, пік звернень за субсидіями припадає на початок опалювального сезону, як наслідок – черги та велике навантаження на працівників управління, тому варто звернутися саме зараз, щоб отримати субсидію без зайвих клопотів.
 

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.