ВСІ НОВИНИ:

У Покрові відбулася чергова сесія

На засіданні 9 сесії міської ради основним питанням слухався звіт відділу архітектури та інспекції державного архітектурно-будівельного контролю про виконання завдань у сфері містобудівної діяльності.

 У Покрові відбулася чергова сесія
У Покрові відбулася чергова сесія

Вносяться зміни до Генерального плану 
Доповідач – начальник відділу Зорина Ломова, проаналізувала основні 9 напрямків діяльності, перший з яких - архітектурне планування та забудова території міста. Реалізується він у рамках бюджетної Програми та Стратегії розвитку міста та передбачає три етапи. Уже створено топогеодезичну основу міста у цифровому та графічному вигляді. Наразі триває внесення змін до Генерального плану та плану зонування міста. Розробником – «Інститутом Харьківпроект», містобудівна частина проекту скоригована і готується на громадське обговорення, котре планується у серпні. Після затвердження оновленого генерального плану передбачено створення містобудівного кадастру міста - робота в даному напрямку вже ведеться. Як зазначила головний архітектор, впровадження та об’єднання в одній автоматизованій системі даних містобудівного і земельного кадастру у подальшому створить перехід на новий рівень управління розвитку територій міста.
 
Розширилися послуги
Крім адміністративних послуг, таких як видача містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок, дозволів на розміщення тимчасових будівель, індивідуальних гаражів, зовнішньої реклами, видачі висновків до проектів землевідведення, будівельних паспортів на забудову земельних ділянок, додалися ще 18 - дозвільного характеру. Це стало можливим із 7 червня, коли виконавчому комітету Покровської міської ради, першому в області, були передані повноваження державного архітектурно - будівельного контролю. Тепер фізичним і юридичним особам аби оформити документи на початок будівельних робіт різних категорій об’єктів і прийомці їх в експлуатацію після завершення будівництва, немає необхідності їхати до Дніпра, як це було останні 8 років.
 
Земельні питання
Говорячи про забудову приватного сектору, увагу було зосереджено на проблемних моментах використання земельних ділянок. Так, на початку 90-их, під забудову у приватну власність було виділено 55 га в межах вулиць Космонавтів та Червоного Хреста. На сьогодні усі терміни будівництва житлових будинків давно вичерпано, а дана територія залишається незабудованою і знаходиться в занедбаному стані. В той час є звернення від мешканців міста, серед них і учасники АТО, які потребують земельних ділянок. З.П. Ломова вказала на необхідність розроблення алгоритму вилучення неосвоєних забудовниками ділянок у комунальну власність міста, з метою подальшого їх перерозподілу.
 
Аналогічна ситуація склалася з деякими домоволодіннями, які знаходяться в житловій забудові приватного сектору. Покинуті житлові будинки, забезпечені інженерними комунікаціями, розміщені поблизу центральних вулиць та соціально-торговельної інфраструктури – перетворюються на руїни. Міська ж рада не може вплинути на ситуацію, оскільки на рівні законодавства не має права на розподіл таких домоволодінь, не передбачене їхнє утримання і міським бюджетом.
Проблемними є і ряд занедбаних громадських будівель, кожна з яких має відповідний правовий статус, цільове призначення і знаходиться у приватній власності. Так, понад 15 років тому іногороднім громадянам було продано під об’єкти торгівлі готель, молочну кухню, кінотеатр «Марс». Інвестори не виконали своїх зобов’язань і сьогодні ці будівлі знаходяться в аварійному стані та псують привабливість міста. У минулому році судом було скасовано договір купівлі-продажу кінотеатру «Марс», а виконкому вдалося знайти потенційного покупця, який готовий був реконструювати будівлю під торговельний об’єкт. Та виявилося, що вона знаходиться під арештом, і зареєструвати право власності громади поки не вдається. Зараз у цьому напрямку триває активна робота. Щодо приведення таких будівель в належний вигляд ведеться діалог із їхніми власниками.
 
Кіоскам і торгівельним павільйонам – осучаснення
Псують естетичний вигляд міста також деякі торговельні кіоски та павільйони. Переглядаючи слайди з їх зображенням було очевидно - те, що було добра кілька десятків років тому, зараз не витримує жодної критики. А між тим, Правила благоустрою міста і рішення виконкому на розміщення торгових об’єктів зобов’язує власників утримувати фасади і прилеглу територію у відповідному естетичному та санітарному вигляді. У зв’язку з проведенням комплексного благоустрою міста виникла необхідність приведення торговельних точок у належний вигляд. Це питання було обговорено на нараді з власниками торговельних об’єктів, що відбулася у грудні минулого року. Зорина Ломова зупинилася на деталях перемовин, оскільки з цього приводу мали місце анонімні публікації у соцмережах.
 
Насправді ж, і це запротокольовано, підприємцям було запропоновано оновити старі конструкції з наданням варіанту зовнішнього вигляду торговельної точки. Спільно з підприємцями було визначено термін для внесення та розгляду альтернативних пропозицій. Оскільки ніхто не запропонував свій варіант зовнішнього вигляду, відділ архітектури, в межах своєї компетенції, залишив за собою прийняття рішення щодо зовнішнього вигляду кіосків та павільйонів. При цьому, ціновий вибір проектувальника і підрядника з виготовлення конструкцій кіосків здійснюється підприємцем самостійно. На даний час чимало підприємців відгукнулися на пропозицію, а один кіоск запропонованого зразку вже встановлено біля магазину «Весна».
 
Благоустрій, і ще раз благоустрій
Головний архітектор перерахувала роботи, які були виконані в межах комплексного благоустрою міста за звітний період, детально зупинившись на останньому півріччі. Так, за дорученням міського голови Олександра Шаповала, була проведена реконструкція прилеглої території із заміною пам’ятного знаку Героям Чорнобиля. Активно ведеться робота з заміни покриття на тротуарну плитку – укладено понад 1000 кв. метрів. Вперше за десять років на вулицях міста установлено 230 урн і 10 паркових лавочок. Ведеться активна робота з ремонту та відновлення малих архітектурних форм на прибудинкових територіях. Силами МКП «Саночистка» виконано будівництво огороджувальних елементів на 50 площадках для збору побутового сміття.
 
Розроблено проект капітального ремонту громадського туалету по вул. Центральна, з червня триває реалізація проекту. За підприємствами міста закріплені території для прибирання, покосу карантинних трав, білування бордюрів. Були названі ділянки, які своєчасно і якісно прибираються, а також підприємства, які ігнорують заходи з прибирання території. На жаль, до їх переліку потрапили найбільші підприємства та торгові точки міста. У зв’язку з чим, були нагадані правила благоустрою міста, котрі зобов’язують підприємства забезпечувати благоустрій і утримання прилеглої та закріпленої території у належному стані.
 
Центральний парк і площа набудуть нового вигляду
На виконання завдань міського голови відділ архітектури розробляє ескізні проекти і готує презентації з покращення благоустрою міста. Так, у січні було розроблено презентацію проекту, що передбачає реконструкцію парку ім. Мозолевського. Колись улюблене місце відпочинку прийшло в занепад, і тепер поставлено за мету повернути парку статус культурно-розважального і оздоровчого центру міського масштабу шляхом створення там об’єктів сучасної паркової інфраструктури, облаштування місць активного відпочинку для мешканців різних вікових категорій не залежно від пори року.
 
Також передбачається реконструкція пішохідної зони вулиці Центральної на ділянці від вул. Г. Середи до вул. Героїв України. У 1987 році реконструкція цієї вулиці була виконана з порушенням будівельних норм без облаштування ливневої каналізації при укладанні дорожнього полотна. Відтак це призводить до тривалого застою води в теплу пору року, та обледеніння в холодну. Оновлення мають торкнутися і площі ім. І. Сірка, капітальний ремонт чекає й на проїжджу частину вул.
 
Центральна на ділянці від вул. Героїв України до вул. Шатохіна. Проекти були представлені в обласній раді. Вони розглянуті та схвалені, реконструкція не торкнеться міського бюджету, на сьогодні очікуються виділення коштів із обласного бюджету на їх реалізацію. Говорячи про своєчасність перерахованих проектів зазначалося, що у найтяжчі часи культура, мистецтво, архітектура підтримували дух, активність та розвиток людини. Все, що робиться в плані благоустрою, спрямовано на підвищення якості життя мешканців міста, їх активного відпочинку, виховання у молоді навичок здорового способу життя та підвищення іміджу міста за його межами. Депутати не лише проголосували за звіт, а й схвальними оплесками висловили своє ставлення до роботи, яка ведеться в місті в даному напрямку.
 
Підтримали ПТУ
Не менш емоційним видалося питання про виділення додаткових коштів на фінансування професійно-технічного училища. Передісторія питання така: внаслідок змін, внесених парламентарями до порядку фінансування профтехосвіти, утримання навчальних закладів перекладено на місцеві громади. Це сталося тоді, коли річний бюджет було ухвалено, і віднайти майже 7 мільйонів гривень – суму, яка сама по собі є непосильною для міського бюджету, більш як проблематично. Та все ж рішенням сесії було виділено1 мільйон 400 тисяч з програм розвитку міста на потреби училища. Паралельно від міської влади направлялися звернення до найвищих державних органів, щодо повернення до попередньої моделі фінансування.
 
Були надії, що питання вирішиться. Проте досі ситуація не визначена, і завтрашній день навчального закладу залежить від фінансової підтримки з міського бюджету. Тут думки розділилися. Частина депутатів висловилася за відтермінування виділення додаткових коштів, аби таким чином привернути увагу вищих інстанцій до проблемного питання. Знову мова йшла про оптимізацію роботи ПТУ, перегляд спеціальностей, питання проходження практики. Один з аргументів на користь навчального закладу – затребуваність серед незахищених категорій абітурієнтів. З проханням підтримати професійно-технічне училище до депутатів звернувся міський голова. Говорив про учнів та викладачів, які стали заручниками ситуації і не повинні постраждати. Висловив переконання, що це тимчасові труднощі, але якщо зараз не надати допомогу, то місто може втратити навчальний заклад. У результаті депутати більшістю голосів прийняли рішення про виділення з резервного фонду додаткових коштів на фінансування професійно-технічного училища у сумі 717 тисяч гривень на липень місяць.
 
Децентралізація теплопостачання в дії
Наступне рішення було спрямовано на забезпечення реалізації Програми децентралізації теплопостачання. Були визначені посадові особи, які від імені замовників – власників квартир надаватимуть документи до ПАТ «Дніпропетровськгаз» на отримання технічних умов для встановлення приладів індивідуального опалення. Як прокоментував Олександр Шаповал, це робиться для того, аби не обтяжувати зайвими клопотами людей, які належать до пільгових категорій і будуть забезпечені безкоштовними приладами опалення. На сьогодні інвестор, який зобов’язується забезпечити теплом об’єкти соціальної сфери та встановити газові обігрівальні прилади малозабезпеченим мешканцям міста, уже визначений і готовий приступити до реалізації проекту.
 
Відзнаки по-новому
Своїм рішенням депутати впорядкували і діючу систему заохочувальних відзнак місцевого самоврядування. Було затверджено Положення про відзнаки міського рівня. Згідно якого, до відзнак Покровської міської ради та її виконавчого комітету належать : Почесна грамота, медаль «За заслуги перед містом», звання «Почесний громадянин міста Покров». До почесних відзнак міського голови м. Покров : Подяка, Грамота, Нагородний сертифікат, Стипендія. У положенні про відзнаки чітко прописані підстави та порядок попереднього розгляду питань нагородження.
 
Результат у співпраці
Розглянувши усі 34 питання, що були винесені на розгляд, депутати завершили пленарне засідання затвердженням плану роботи Покровської міської ради 7 скликання на друге півріччя поточного року. Принагідно, секретар міської ради Анатолій Пастух проінформував присутніх про діяльність міськради з листопаду минулого року по травень поточного.
 
Узагальнюючи вищесказане, міський голова підкреслив, що лише у тісній співпраці виконавчого комітету , депутатського корпусу, громадських організацій можливо долати ті виклики, які виникають у суспільстві та в межах громади. Не розхитування ситуації, а спільний пошук шляхів вирішення існуючих проблем приведе до нашої єдиної мети – процвітання міста та підвищення добробуту громади.
 
Наостанок , сесією було прийняте звернення до Президента та Верховної Ради України щодо підвищення Кабміном тарифів на природний газ, де висловили глибоку стурбованість з цього приводу і запропонували переглянути підходи в питанні ціноутворення тарифів на природний газ для населення.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.