ВСІ НОВИНИ:

25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького

25 жовтня ц.р. виповнюється 160 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького. З цієї нагоди в Нікополі відкрито меморіальну дошку історику, письменнику, археологу, фольклористу, етнографу, лексикографу та академіку академії наук УРСР.
 
Відкриття меморіальної дошки відбулося за ініціативи нікопольської міськрайонної організації Національної спілки журналістів України.
 
На урочистому зібранні громадськості регіону – журналістів, митців, вчителів, студентів та учнів шкіл  йшлося про особистість Д.І.Яворницького, його вклад у вивчення та пропаганду історії Нікопольщини.
З історичною  довідкою про вченого та діяча виступив заступник директора міського краєзнавчого музею, член НСЖУ Мирослав Жуковський. 
 
Слова заступника міського  голови Ольги Коник були пройняті вдячністю за дослідження історії нашого краю та поширення його надбань. Адже, саме на нікопольщині  було п’ять  із восьми  запорізьких січей.
 
Дмитром Івановичем було написано близько 150 наукових праць. Зокрема: «Історія запорізького козацтва» (3-х томник), «Вольності запорізьких козаків», «Іван Сірко – славний кошовий отаман війська запорізьких низових козаків» та ін., - зазначив у своєму виступі голова Нікопольського осередку НСЖУ Володимир Глядченко.
 
Саме на нікопольщині Д.І.Яворницький позував Іллі Рєпіну у написанні картини «Запорізькі козаки пишуть листа турецькому султану» (писар). У його тритомнику згадується місто Нікополь, наші села Капулівка та Покровське. Названо чимало прізвищ конкретних козаків, пращури яких і нині проживають на нашій території.
Проект встановлення в місті пам’ятних меморіальних дошок ініціювали та реалізовують журналісти. Були відкриті дошки Павлу Богушу, Миколі Палкіну, Олександру Черкащенку, Петру Бібі. Саме вони прищепили прийдешнім журналістам повагу до слова, яке пам’ятає минувшину і пише історію сучасного.
 
Ініціатива та її реалізація  лише тоді набувають сили, коли вони матеріалізовані. Д.І.Яворницький у своєму тритомнику досконало виписав портрет останнього кошового отамана козаччини Петра Калнишевського. При цьому наголосивши, що саме він започаткував меценатство. На його кошти будувалися церкви, відкривалися школи, видавалися книжки. Символічно, що саме уродженець села Покровського (де знаходилась остання запорізька січ) Володимир Олексійович Євтушенко  - нині директор агрофірми, кошовий отаман війська запорізького  низового став сучасним меценатом – профінансував виготовлення меморіальної дошки Д.І.Яворницькому.
 25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького
25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького
25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького
25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького
25 жовтня Нікопольці вшанували пам'ять Дмитра Яворницького
Нікопольська журналістська організація не зупиняється в питанні уславлені пам’яті знаних людей. У минулому році була встановлена дошка пам’яті Олександру Довженку, нинішнього – Дмитру Яворницькому. У наступному 2016 році, з нагоди 80-річчя з дня  народження Бориса Мозолевського – археолога, який знайшов золоту пектораль, поета і громадського  діяча – чергова.
Спілчанська організація, яка об’єднує журналістів Нікополя, Орджонікідзе та Нікопольського району  сповнена сил та бажання уславити всіх тих, хто присвятив своє життя у віншуванні нашого краю, розбудови держави, ім’я  якої – Україна.

В.Петров

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

1 комментарий

Анатолій Сиротенко 19 октября 2015 14:46
Добру справу робите. Видатних українців треба увіковічувати і щоб
нащадки їх пам'ятали, особливо тих, хто якимсь чином пов'язаний з
нашим краем.
  • +1

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.