ВСІ НОВИНИ:

Шутько Н.С., людина, громадянка України, пенсіонер: СПЛАТИВ ПОДАТКИ І СПИ СПОКІЙНО

Так, сплачувати податки – це не тільки обов‘язок, але і право кожного громадянина робити це «в порядку і розмірах, встановлених законом», так говорить ст..67 Конституції України.
Так який порядок і розміри були встановлені дрібним підприємцям – фізичним особам, які вели свою діяльність відповідно до Указу Президента від 03.07.1998р. №727/98 ( далі Указ), та сплачували єдиний та фіксований податок.
 
Трішки про цей Указ. Він був виданий на підставі Розділу XV «Перехідних положень» Конституції України та діяв до прийняття закону №4014 від 04.11.2011р. «Про спрощену систему оподаткування».
 
Суб‘єкти малого підприємництва, які сплачували єдиний ( фіксований) податок не були платниками таких податків і зборів (обов‘язкових платежів), зокрема:
- податку на доходи фізичних осіб (для фіз.. осіб- суб‘єктів малого підприємництва);
- збору на обов‘язкове соціальне страхування;
- збору на обов‘язкове державне пенсійне страхування.
 
Після виходу закону України №1058 «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне
страхування» від 09.07.2003р., на який посилається УПФ в м. Нікополь та його керівник Жарінова Л.І., нібито всі без винятку підприємці повинні стати на облік в пенсійному фонді та сплачувати внески.
Всі та не всі.
 
З 1 липня 2005р. було встановлено, що до прийняття ЗУ «Про спрощену систему оподаткування» Указ застосовується з урахуванням таких особливостей, він не поширюється на певну категорію суб‘єктів підприємницької діяльності, а саме, тих, які провадять діяльність у сфері грального бізнесу, які є виробниками підакцизних товарів, які здійснюють видобуток, виробництво та торгівлю дорогоцінних металів та каміння. Не до однієї з цих категорій я, наприклад, як підприємець, не належала.
 
Указ діяв до 1.01.2012р., і ми, дрібні підприємці, які зареєстровані як фізичні особи, які не мали найманих працівників, мали право спокійно працювати і надалі, не сплачуючи ніяких внесків та зборів до пенсійного фонду. А потім, відповідно до закону України №2465 «Про збір та облік єдиного соціального внеску», який вступив в дію з 01.01.2011р., на підставі п.2 «Перехідних та прикінцевих положень» « нараховувати, відраховувати та сплачувати єдиний соціальний внесок в відповідності до цього закону». А цим законом та Постановою Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010р. № 21-6, зареєстрованої в Міністерстві Юстиції України 27.10.2010р. за № 995/18290 передбачено, що «взяття на облік фізичної особи –підприємця, як платника єдиного внеску здійснюється органами пенсійного фонду за місцем проживання особи на підставі відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичних осіб – підприємців,» і що « пенсійний фонд повинен надіслати повідомлення про взяття на облік листом на замовлення.»
 
Висновок такий, щоб стати суб‘єктом сфери дії цих законів пенсійного фонду, потрібно було б бути належним чином зареєстрованим, у спосіб, передбачений цими законами та відповідними Постановами та Інструкціями, зареєстрованими в Міністерстві Юстиції. Оскільки цього не відбувалося і не відбулося, то звідки керівництво УПФ в м. Нікополь бере підстави для нарахування та стягнення «боргів» з дрібних підприємців? Хто, коли та при яких обставинах та в якості кого поставив мене на облік до УПФ в м. Нікополь без моєї на те згоди та без моїх заяв?
 
Розсилаючи безпідставну, протиправну «Вимогу про сплату боргу» за 2010р., УПФ в м. Нікополь посилається на ст..106 ЗУ №1058, що це є якась недоїмка, разом з тим ігноруючи п. 15 цієї ж статті, де чітко зазначено, що « фінансові санкції та адміністративні стягнення, а також примусові стягнення органами виконавчої служби за несплату внесків на загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування фізичними особами- суб‘єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, не застосовуються.»
 
Так що це, службова недбалість чиновників, чи спланована акція по «віджиму» коштів на «золоті батони»? Бо ще й досі телефонують підприємцям з вимогою сплатити цей міфічний «борг», через відділ виконавчої служби відкривають провадження, на підставі яких вираховують кошти навіть з мінімальної пенсії . Накладають арешти на майно, подають на дрібних підприємців до суду - і все це на погашення якогось міфічного «боргу». Таке відверте та нахабне порушення Конституції України , це взагалі ознаки поліцейської держави. Судячи по тому, що реакції ніякої і ніхто не поспішає виправляти помилки - це не просто недбалість, це злочин, за який передбачена відповідальність Кримінальним Кодексом України.
 
А саме:
- Ст..364 Зловживання владою;
- Ст..365 Перевищення влади або службових повноважень;
- Ст.. 206 Протидія законній господарській діяльності;
- Ст.370 Провокація хабаря.
 
Наше життя сьогодні, це суцільний клубок проблем, які переплетені між собою, мають глибоке коріння та призвели до тяжких наслідків - цієї ситуації, що є в країні. Чи можемо ми сподіватися, що чиновники, які коїли правопорушення, раптом схаменуться, визнають свою провину та почнуть завзято «реформуватися».
 
Хто відреагує належним чином та припинить цей тиск на дрібних підприємців? Я вже майже три роки пишу скарги, звернення, вимоги. Ні прокурор Павлійчук В.А., ні керівник Управління пенсійного фонду в Дніпропетровській обл.. Козак Ю.І., ні депутат ВРУ Кужель А.В., ні навіть Яценюк А.П., до якого я зверталася в 2012р., ні наша Нікопольська міська рада, як орган місцевого самоврядування, до делегованих повноважень якої належить захист прав, свобод та інтересів членів громади , замовчують, затягують та ігнорують розгляд цього питання. А чиновники, які вчиняли протиправні дії і досі працюють на своїх посадах, користуються своїм службовим становищем та всілякими пільгами.
 
Отже, кожен дрібний підприємець, який має свідоцтво про державну реєстрацію, як фізична особа – підприємець та хоче з‘ясувати та позбутися міфічного боргу за 2010-2011р, зверніться до УПФ в м. Нікополь та перевірте наявність картки особового рахунку, на підставі якої можливо визначити наявність/відсутність боргу, та також яким чином вас було поставлено на облік.
 
Для того, щоб робити реформи, не обов‘язково багато говорити, змінювати Конституцію України , приймати нові закони та змінювати назви установ, треба просто змусити чиновників належним чином виконувати ті закони, які вже є та своєчасно владі реагувати на звернення громадян.

28.11.2014р Шутько Н.С., людина, громадянка України, 
пенсіонер.


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

3 комментария

Честный 30 ноября 2014 18:33
Н.С.Шутько. Ваше роз,ясненя дуже змістовне й аргументоване, але Ви не
навели жодної відповіді чиновників на Ваші зверненя. Було б цікаво
почитати, що вони відповідають Вам. Побілше б такіх пенсіонерів, що
боряться за свої права і напрягають чиновників до виконаня Законів.
Чи звертались Ви до суду, оскаржуючи відписки чиновників?
Поважаю Вашу грамадянську позицію.
  • 0
наталя 1 декабря 2014 09:44
Так, звичайно. Підстав для таких висновків у мене більш ніж достатньо. Звернення були у всі можливі інстанції, починаючи від нашого пенсійного фонду і закінчуючи Президентом. Були і суди. Я просто не можу все викладати в статті, яка розрахована на широке коло читача, бо матеріалу дуже і дуже багато. Кому цікаво більш детально, запитуйте.Боротьба тільки починається. Тому чим більше підприємців почнуть цим цікавитися, тим скоріше ми їх, чиновників, змусимо виконувати закони. Але суть проблеми, я думаю, зрозуміла кожному. Пограбували і продовжують грабувати дрібних підприємців.
  • 0
bara 1 декабря 2014 16:15
Хороший материал, и правильный подход
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.