ВСІ НОВИНИ:

19 січня свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення

Це велике двунадесяте неперехідне свято. Свято Хрещення Господнього – одне із самих древніх свят християнської Церкви.
Богоявлення відкрило нам велику Божественну тайну Святої Тройці. Тепер кожен, хто охрещується, стає причасником цієї тайни.
 19 січня  свята Православна Церква святкує Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, або Богоявлення

Хрещення – це початок відновлення першопочаткового образу Божого в падшій людині. Велика тайна, що звершується в хрещенні, не відразу досягає наш розум.  Під час хрещення у воді, джерелі нового життя, людина помирає для гріха і воскресає для Бога. Але щоб дійсно набути цей образ, потрібно працювати над собою все життя.
 
В пам’ять про те, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, в цей день звершується водосвяття: напередодні свята Богоявлення вода освячується в храмах, а в сам день – в річках, або інших місцях, де беруть воду. 
 
Мимоволі напрошується питання: чому ж не раніше? Адже ми зараз хрестимо немовлят по вірі їх восприємників. А баптисти та інші сектанти стверджуючи, що раз Господь хрестився в 30-річному віці, то і всі повинні хреститися в зрілі роки. Але якщо розсудити правильно, то це не так. Господь хрестився для того, щоб показати нам приклад, зразок хрещення і щоб підтвердити свою Божественну природу. Адже якби Ісус Христос хрестився немовлям, то Його ніхто б не прийняв за Сина Божого.
 
В давнину у євреїв існував звичай аби нікого не поставляти ні на які відповідальні посади до 30-ти років, ніхто молодше 30-ти років не мав права навчати. Тому Господь не приймав хрещення і не виходив на проповідь до 30-річного віку. 
Для мене відклалося у пам’яті момент з житія святих одного мученика. 
 
При якомусь римському імператорі проходив банкет - язичницьке свято. У величезному, палаці був басейн, в якому плавали золоті рибки і рідкісні породи  птахів. Імператор з гостями лежали за трапезою - їли, пили, веселилися, а поруч  крутилися і розважали публіку шути. І ось один з них, щоб потішити гостей, вирішив здійснити карикатуру над таїнством хрещення: «Подивіться, - каже він, - як християни хрестяться, - і стрибнув в одязі  в басейн, кажучи:« Охрещаюся в ім'я Отця. Амінь ».
 
Виліз, знову стрибнув: «І Сина. Амінь ». І втретє виліз і стрибнув: «І Святого Духа. Амінь ». Гості покотилися зо сміху, дивлячись на те, як він стрибав і кривлявся, вони надривали животи від реготу - адже їх розум не був просвічений, їхні голови і серця були затемнені, запаморочені сатанинським невіглаством. Але Господь осміяний бути не може - цей шут вийшов з води рівноапостольним! Після триразового занурення на нього зійшла благодать Духа Святого, і він став проповідувати Євангеліє, викривати присутніх у їх гріхах і пороках. Подумайте, яке чудо створив Господь! В одну мить Він перетворив дух цієї людини: з язичника зробив його праведним християнином! Римський імператор незабаром стратив свого колишнього шута за проповідь Євангелія - він став мучеником. 
 
Що ж нам треба знати про хрещенську святу воду: 

Святу Богоявлення передує навечір’я, богослужіння якого схоже з чином навечір’я Різдва (великі царські часи, літургія з вечірньою). В кінці богослужіння звершується перше освячення води. Цей древній обряд християнська традиція тісно пов’язувала з таїнством Євхаристії. Освячена вода, по-грецьки носить назву „АГІАСМА”, тобто „велика святиня”. Водою все омивається і насичується, очищається і зрошується. Але не тільки цим обмежується значення води. Воно і втому, що „Сам Творець всього – Христос – зійшов, як дощ, розлився, як річка, і хрестився в Йордані”.
 
В день самого свята вода освячується в хрестовидній ополонці – „Йордані”. Біля неї за звичай з льоду роблять хреста висотою до 2 м. Святкову ходу для освячення води на природних водоймах називають „Хресним ходом на Йордан”. Після молитви віруючі омиваються святою водою і беруть її з собою, з вірою в те, що ця вода володіє чудодійною силою.
 
Чудодійних дій святої води сподобляються лише ті, хто споживає її з живою вірою в обітниці Божі і силу молитви Святої Церкви, ті, які мають чисте і щире бажання змінити життя, покаятися і спастися  
 
Хрещенська вода – це святиня, яка має бути в домі кожного православного християнина. ЇЇ бережно зберігають біля святих ікон. Хрещенська вода, як і Святе Причастя, приймається віруючими тільки натщесерце.
 
Освячуюча і животворча дія святої води розповсюджується як на тіло і душу людини, так і на всі предмети, які служать для її духовного і тілесного життя. Свята вода гасить полум’я пристрастей. Відганяє злих духів – ось чому окроплюють святою водою домівки і всяку річ, яку освячують.

В Покровському козацькому храмі Української Православної Церкви Київського Патріархату міста Нікополя за адресою вул. Дибенко, 2 (біля енергонадзору) богослужіння у день свята буде звершене за таким розкладом: 

18 січня, понеділок – навечір`я  богоявлення. ХРЕЩЕНСЬКИЙ СОЧЕЛЬНИК.  
8.00 – божественна літургія, після якої буде звершено ВЕЛИКУ вечірню.
10.30 - чин великого освячення води;
14.00 – Всенічне бдіння (Велике Повечір`я з літією, утреня). 

 19 січня, вівторок– богоявлення,  хрещення господа бога і спаса нашого ісуса христа. 
8.00 – божественна літургія, 
10.30 - чин великого освячення води після її закінчення.
14.00 – вечірня.


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

1 комментарий

Вторая годовщина начала боев на Грушевского. Режим обязательно что-нибудь выкинет в этот день. Вальцман как и зек любит даты.
  • +1

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.