ВСІ НОВИНИ:

ЩО ОЧІКУВАТИ ВІД РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Рада Спілки «СЗС» розглядала питання щодо добровільного обєднання територіальних громад, в тому числі запропоновану модель реформування місцевого самоврядування Нікопольського району.
 
Згідно нормативно-правових актів та розяснень КМУ мета реформи – децентралізація влади в Україні через реформування органів місцевого самоврядування (місцевих рад) шляхом створення обєднаних спроможних територіальних громад – самостійних адміністративних центрів, які відповідають наступним критеріям:
 чисельність населення складає 5-6 тисяч чоловік і кадровий потенціал якого здатний забезпечити потреби громади у послуг соціальної сфери (в медицині, освіті, культури і т.п.);
 наявність обєктів нерухомості для надання громаді послуг соціальної сфери;
 наявність субєктів господарювання – платників податків, здатних забезпечити фінансування діяльності громади.
 
Які б назви не застосовували до запропонованої моделі реформування місцевого самоврядування Нікопольського району (добровільне обєднання територіальних громад, створення спроможних обєднаних територіальних громад чи інші) суть моделі – це адміністративно-територіальна реформа району: зміна не лише назви адміністративних одиниць та меж територій, а й зміна місцевого самоврядування та місцевих органів державної влади, під привабливим визначенням – самостійні адміністративні центри.
 
В результаті реформи в населених пунктах, що ввійшли до складу обєднаної територіальної громади:
 припиняють діяльність селищні, сільські ради;
 обирається рада територіальної громади, селищні та сільські старости;
 створюються виконавчий орган обєднаної громади (самостійний адміністративний центр) на зразок місцевої (районної) державної адміністрації.
 
Фінансування діяльності виконавчого органу та соціальної сфери громади здійснюється з місцевого бюджету. Субєкти господарювання, які розташовані на території обєднаної громади сплачують до бюджету громади податки передбачені статтями 69, 69-1 Бюджетного Кодексу. До реформи сплачували до бюджетів вищого рівня, а потім ділили.
 
Розглядаючи питання щодо реформування місцевого самоврядування (далі – реформа) Рада Спілки враховувала наступні обставини та умови.
Перше.
В результаті реформування:
 площа обєднаної територіальної громади дорівнює загальній площі територій, які обєднались. Площа не зміниться
 аналогічно не зміниться чисельність та склад населення
 обєкти нерухомості, в т.ч. соціальної інфраструктури, нові не зявляться.
 кількість і склад субєктів господарювання – платників податків на території не зміниться. Відповідно і розмір надходжень до бюджету податків не збільшиться.
 
Друге.
В даний час здійснюється реформування державних контролюючих органів (ДФІ, ДФС) та правоохоронних органів. Як наслідок не виконуються завдання по захисту державних та громадських інтересів, забезпеченню законності та правопорядку. Процвітає корупція, казнокрадство.
 
Третє.
Реформування місцевого самоврядування, місцевих органів державної влади потребують часу (проведення місцевих виборів, створення відповідних органів в обєднаних громадах та організації їх діяльності). Наслідок - в період реформування дезорганізація діяльності місцевого державного апарату.
 
Четверте.
Одним з болючих питань реформи фінансування створеної спроможної обєднаної територіальної громади, яка змушена буде самостійно на власному кадровому потенціалі, на власних обєктах інфраструктури за рахунок місцевого бюджету забезпечити належний рівень надання послуг у сфері освіти, культури, охорони здоровя, соціального захисту, житлово-комунального господарства.
 
Це передбачає необхідність не лише створювати відповідні заклади, а й фінансувати ці заклади та діяльність апарату самостійного адміністративного центру ради обєднаної громади чи виконавчого апарату подібного до апарату місцевої держадміністрації (в РДА апарат 40 чоловік). Цей апарат зобовязаний забезпечувати економічну ефективність та діяльність соціальної сфери громади.
 
До сьогоднішнього дня влада не оприлюднила конкретні проекти (варіанти) реформування Нікопольського району з наступними відомостями:
1. Кількість та склад запропонованих обєднаних громад району.
2. Відомості по кожній обєднаній громаді району:
 перелік закладів та обєктів соціальної сфери, витрати на забезпечення їх діяльності.
 структура адміністративного апарату громади, обсяг витрат на забезпечення його діяльності
3. Очікуваний обсяг та склад доходів громади згідно ст.64 та ст.69 БК.
 
Лише на підставі цих відомостей можна робити висновки про доцільність реформування Нікопольського району, а не діяти за народним прислівям «Запряжу я бугая, куди люди туди й я»
 
Слід врахувати, що в даний час на сході України ведеться війна, наявний дефіцит бюджету. Живемо в борг. Від траншу до траншу.
В умовах війни жодна з країн не проводила адміністративну територіальну реформу.
Рада Спілки вважає, що проведення реформи місцевого самоврядування за вище приведених обставин та умов є не доцільним.
«Урапатріоти» від влади шантажують населення заявами, що в разі не проведення реформи (не створення обєднаних територіальних громад) фінансування соціальної сфери громад району, які не обєднались буде припинено або що найменше значно скорочено. Місцевим радам пропонували прийняти рішення про передачу обєктів нерухомості закладів соціальної сфери (школи, дитсадки, будинки культури) з комунальної власності громад до комунальної власності району. І такі рішення приймались. Шантаж триває.
 
Вважаємо ці дії спрямованими на дискредитацію влади, що найменше олігофренією («скудоумием»).
Вважаємо за необхідне звернутись до вищих посадових осіб держави за розясненнями питання фінансування закладів соціальної сфери району.
 
Дискримінація населення громад за ознакою обєднані чи необєднані неприпустима.
 
В травні 2015 року в звязку з появою проекту обєднання громад Червоногригорівської селищної ради, Дмитрівської сільської ради та Придніпровської сільської ради з центром в с.Придніпровське з підробленими відомостями про ініціювання цього проекту Червоногригорівською громадою 02 червня 2015 року Червоногригорівська селищна рада прийняла рішення №747-45/VI:
1. Не ініціювати добровільне обєднання територіальної громади смт Червоногригорівка з суміжними територіальними громадами .
2. У разі отримання пропозицій про добровільне обєднання територіальних громад з територіальною громадою селища Червоногригорівка:
 провести громадське обговорення отриманих пропозицій;
 питання щодо добровільного обєднання територіальної громади Червоногригорівки з територіальними громадами, які запропонували обєднання вирішити шляхом проведення референдуму (ст.7 ЗУ «Про місцеве самоврядування»)

Рада Спілки «Суспільний захист справедливості»

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

5 комментариев

Копчик С. 1 ноября 2016 14:11
Як що би Нікополь зробив територіальну громаду: приєднавши с.Камянське та Приднепрвьське, то отримав би від держави не один мільйон гривен тна розвиток громади і це прописано в законодавстві. Це би і вирішило питання з земельними ділянками для пільговиків та учасників АТО.. Були би гроші на змінення Генерального плану та встановлення меж міста...
Чому не зробили цього?
  • +1
Александр Рыбаков 1 ноября 2016 14:34
Цитата: Копчик С.
Як що би Нікополь зробив територіальну громаду: приєднавши с.Камянське та Приднепрвьське, то отримав би від держави не один мільйон гривен тна розвиток громади і це прописано в законодавстві. Це би і вирішило питання з земельними ділянками для пільговиків та учасників АТО.. Були би гроші на змінення Генерального плану та встановлення меж міста...
Чому не зробили цього?


Нормальная мысль и деловой подход. Сергей Петрович, подскажите , кто это инициирует и с чего начинать. Давайте делать .
  • 0
Алексей Вайс 1 ноября 2016 16:55
Вопрос не такой простой, как кажется.
Прочитав - " обирається рада територіальної громади, селищні та сільські старости;" , сразу всплыла в памяти история из моей студенческой юности, когда в беседе с пожилыми жителями Городыща и Максимовки (пригород Марганца), моими дальними родственниками , на вопрос о немецкой оккупации, я получил ответ который тогда поверг меня в шок. Оказывается фашисманы совсем ничего не меняли. Только был председатель, а стал староста. А колхоз? Был мой следующий вопрос. А шо колхоз?. Как был, так и остался. А как назвали? Да никак. Как и был - имени Орджоникидзе ...
Похер было фашисманам.
Но это так, воспоминания. А теперь по сути. Из материала видно, что горе-рефррматоры спускают сверху свои вказивкы, совсем не зная ситуации на местах.
Это же надо было придумать?
Присоединить Красногрегоревку к Приднепровскому.
Упущу ситуацию, когда всегда между этими территориями шла конкуренция (если не сказать - вражда).
Выращенное трудом и потом Николая Григорьевича одно из немногих успешных хозяйств Украины, всю его инфраструктуру отдать и кому?
Да ладно бы - Андрею Ивановичу.
Так Андрей Иванович по факту сегодня не при делах.
А кому? Бахматюку???
Это жесть.
Где же будут после всего этого школа, стадион, больничка, садик?
Всё то, что было не только сохранено, но и приумножено?
Бл..ь, руки чешутся...
Вот такие они реформы.
Во всём.
  • +1
Палыч 1 ноября 2016 18:54
Вожаков ищите. Это закон природы, без них стадо так и останется мычать в ожидании, кто бы их повел на подвиги к мечте. Люди не могут жить без батьки Махно, Лукашенко и Назарбаева.
  • 0
Анатолій Сиротенко 1 ноября 2016 20:18
Багатьох районих керівників знаю особисто, думаю вони набагато розумніші й мудріші, чім у місті і в них пройде ця рефома, не так, як наша реформа децентралізації опаленя, других негараздів, бо там туристів нема, очільники пов'язують своє житя з районом.
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.