ВСІ НОВИНИ:

Водоканал Покрова «За» енергозбереження

Напевне, ще ніколи тема діяльності міськводоканалу не викликала стільки думок та суперечок. Підприємство опинилося у центрі уваги громадськості і не лише через тарифне питання. Те й не дивно. Водоканал був і залишається стратегічним об’єктом, останні ж зміни у країні й комунальному законодавстві розхитують ваги у бік популістських заяв, зокрема, й щодо модернізації. Однак, діяти у напрямку збереження й розвитку підприємства як міського, не дозволяючи переведення у приватні руки, куди складніше, ніж висувати гіпотези й плани.
 Водоканал Покрова «За» енергозбереження
Сьогодні міська влада все гучніше заявляє про оптимізацію технологічного процесу водоканалу. Визначення, котре чомусь викликає неоднозначність думок, за енциклопедичним поясненням означає «вибір найкращих варіантів з безліч можливих.» Саме цей процес, як єдиноможливий, з початку року поступово впроваджується на підприємстві, де питання модернізації роками «зависало» пунктами планів на майбутнє.
 
Після тарифного ажіотажу, крок цілком виправданий. Зрозуміло, що він не стане панацеєю для зниження цін, скоріше – напрямком виживання у нестабільних ринкових відносинах, де постійнозмінна вартість енергоносіїв диктує правила.
 Водоканал Покрова «За» енергозбереження
Водоканал Покрова «За» енергозбереження
Враховуючи те, що основні витрати підприємства це саме електроенергія, зміни – неминучі. Міський голова підкреслює, що вони будуть виправданими лише за умови системного впровадження у всіх напрямках діяльності. Зважаючи на тенденцію до подорожчання енергоринку, вказує на необхідність пошуку ефективних шляхів зниження енергоспоживання, питання, що постає першочерговим перед міською владою й керівництвом водоканалу. Починати ж , на переконання Олександра Шаповала, треба із заходів, спрямованих на збереження його життєздатності. У даний час вже можна говорити про позитивні зрушення.
 
Протягом останніх чотирьох місяців на підприємстві поступово реалізується перший етап оптимізації виробничого процесу. Головним завданням поставало знизити, перш за все, енергоспоживання. Безумовною перевагою такого кроку є мінімізація витрат, котрі передбачалися хіба що на встановлення електролічильників й розробку проектної документації. Міський голова не приховує, впроваджений комплекс заходів розглядався з позиції ефективності, тож цікавило наскільки вжиті методи будуть економічно обґрунтованими.
 
При перегляді режиму роботи першого підйому, змінено, без витрат на нове обладнання, конфігурацію функціонуючої насосної групи, їх потужність і систему обліку вжитої електроенергії. Якщо раніше облік здійснювався згідно з показниками приладів обліку в цілому, сьогодні підприємство структуровано за центрами енерговитрат, у кожному з яких встановлено лічильник. Тобто, проведено персоніфікацію витрат за всіма етапами технологічного процесу. Це дозволяє більш якісно керувати виробництвом, що найголовніше – економити.
 
Вже перший місяць показав зниження споживання електроенергії на очисних спорудах та каналізації на 10%. Було змінено режим роботи резервуарів чистої води, систему роботи аварійної служби.
 
Спеціалісти констатують, що в квітні в цілому по водоканалу на 40% знижено споживання електроенергії, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і це без капітальних вкладень.
 
Очікується результат і від реконструкції каналізаційної системи міста. Реалізація проекту, що вже пройшов експертизу, дозволить скоротити витрати електроенергії на перекачування каналізаційних стоків на 50%. А з реконструкцією очисних споруд ще на 45%.
Ще одна задавнена проблема, що поставала десятиліття – переобладнання каналізації 36-го мікрорайону. Тривалий час без відповіді залишалося питання сотень мешканців будинків, котрі стали заручниками порушень монтажу каналізаційної системи ще від часу будівництва багатоповерхівок. Як наслідок, руйнування конструктивних елементів через постійне затоплення підвалів. Вже розроблено проектно-сметну документацію щодо переобладнання каналізації мікрорайону, вирішення наболілого питання .
 
У тому, що такі заходи принесуть конкретні результати, переконані на підприємстві, про це говорить і міський голова, зазначаючи, що конкурентоспроможність водоканалу неможлива без нового погляду на саму структуру виробництва. Працювати ефективно, це сьогодні – працювати із врахуванням усіх аспектів подальшого розвитку задля головного кінцевого результату – вчасного, якісного й повного надання населенню послуг з водопостачання та водовідведення.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.