ВСІ НОВИНИ:

Харчування, як воно є. У полі зору - Орджонікідзе

Харчування дітей у школах і садочках – тема не нова. За останні роки її було переведено у розряд резонансних. Загальному обговоренню піддають як харчують, чим харчують і хто харчує. Які б покращення та зміни не спостерігалися у питанні, завжди залишається Nota bene: незадоволення, скарги, обвинувачення. Тож спробуємо розібратися.

Харчування, як воно є. У полі зору - Орджонікідзе

У сусіда краще
Сьогодні в Орджонікідзе гарячим харчуванням охоплено усі шкільні та дошкільні заклади: 3400 школярів, 1030 – вихованців дитячих садочків. І все-одно думка, що в інших регіонах ситуація краща, як говориться, диктує правила. Проте, факт є фактом, місто одне з небагатьох залишилося непохитним у позиції, від якої напряму залежить здоров’я дітей: збереження гарячого і безкоштовного харчування.
 
Згідно із рішенням Верховної Ради України, 24 грудня 2015 року із законодавства вилучено норму про безоплатне харчування дітей у школах. Таким чином фінансувати або ні – рішення за місцевою владою.
 
Перед міським головою Олександром Шаповалом такої дилеми не виникало. Усі 1385 учнів 1-4 класів без винятку до кінця навчального року отримують безкоштовні сніданки. Від оплати за харчування незалежно від вікової категорії звільнені учні, вихованці шкіл і дитячих садків пільгових категорій, у тому числі діти, батьки яких загинули в зоні АТО, та беруть участь в антитерористичній операції. Посилено контроль за якістю платних сніданків й обідів, які, на думку деяких новаторів, теж морально застаріли.
 
Що не смачно, те не варто
Найгостріше – питання раціону. Розмови, що в іншому садочку чи школі годують краще – не більше, ніж міф. Постачання продуктів харчування закладами освіти є централізованим, як і принципи набору меню. Цех дитячого харчування управління освіти слідкує як за якістю, так і кількістю. Ми пройшли освітніми закладами й поцікавилися, що б діти бажали мати на сніданок? Відповідь виявилася прогнозованою – учні молодших класів віддають перевагу картоплі й ковбасним виробам, старшої школи – фаст-фудним: сосиски, котлети у тісті, бутерброди.
 
До речі, за останній варіант виступають деякі громадські організації, тільки не медики. З кожним роком збільшується кількість дітей, що страждають на гастроентерологічні захворювання, і причина саме у незбалансованому харчуванні. Перебування на 7-8 уроках без харчування призводить до того, що понад 34% (статистика Мінохоронздоров'я) дітей закінчують школу із хронічними хворобами органів травлення. Недарма наші пращури говорили: «Борщі й каші - їжа наша». У дитячому меню повинні бути і білки, й вуглеводи.
 
А в шкільному? Ми взяли меню на один день закладів.
 Так, на сніданок дошкільнята отримали: хліб пшеничний – 40 гр., салат зі свіжої капусти з морквою – 50 гр., макарони відварені – 100 гр., омлет натуральний – 53 гр., чай з лимоном – 180/7 гр., масло вершкове – 10 гр.; на обід – хліб пшеничний – 50 гр., буряк тушкований у сметанному соусі – 60 гр., борщ зі сметаною – 200/7 гр., плов з м’ясом – 60/120 гр., компот із свіжих фруктів – 180 гр.; полуденок – сирники з сиру кисломолочного з соусом молочним солодким 110/ 50 гр., напій кавовий з молоком – 150 гр.
За 5 гривен школярі пообідали хлібом пшеничним – 60 гр., борщем – 250 гр., котлетою м’ясною – 40 гр., салатом зі свіжої капусти – 30 гр., чаєм з цукром – 215 гр..
 
За кошти з місцевого бюджету молодші школярі поснідали хлібом пшеничним – 30 гр., картопляним пюре – 100 гр., оладками з печінки – 30 гр., пюре з буряка – 35 гр., чаєм з цукром – 215 гр.
 
Подібне меню й у школярів старшої школи на сніданок за 5 грн., у більшій кількості.
Як видно, діти отримують весь асортимент необхідних продуктів.
 
Ціна питання
Сьогодні вартість дитинодня для дітей раннього віку складає 16 грн., розмір батьківської плати – 11 грн. Для дітей дошкільного віку – 24 грн., батьківських внесків – 15 грн. Порівняно з минулим роком цифри збільшено. Як прокоментували в управлінні освіти, меню попередніх років для вихованців дитячих садків лише на 50% дозволяло виконувати норми харчування дітей. Не можна не враховувати і підвищення цін, котрі зросли майже на 40%. Все це стало підставою до розгляду питання спільно з батьківською громадськістю.
 
Сьогодні за 11 й 15 гривень малеча отримує повноцінний денний раціон, з м’ясними, молочними продуктами, овочами. Чи можливо те за домашніх умов, розкаже будь-яка господиня.
 
Те, що підвищення вартості дитинодня з 1 лютого 2016 року дозволило покращити якість та урізноманітнити раціон дітей, враховуючи затверджені Кабінетом Міністрів нормативи калорійності їжі, не потребує зайвих доказів. Важливу, якщо не головну роль в організації дитячого харчування, запевнили фахівці, відіграє забезпечення закладів продуктами харчування, що стало можливим завдяки своєчасним розрахункам з постачальниками товарів. Це питання на особливому контролі влади:прозорість закупівель продуктів харчування, наявність сертифікатів якості продукції. Зазначимо, що ціна для учнів старшої школи на сніданки залишилася без змін – 5 грн., така ж вартість і шкільних обідів для групи подовженого дня не пільгових категорій.
 
Батьківська варта
У кожному навчальному закладі створено комісію громадського контролю за якістю харчування дітей за участю працівників управління освіти та батьків. Така ініціатива влади виходить з усвідомлення:хто, як не батьки, точно знають чим і як годують.
Саме громадський контроль допомагає виявити проблемні моменти безпосередньо на місцях, запевняє в.о. начальника управління освіти Галина Рубаха. За умови єдиного централізованого постачання, питання дотримання норм харчування, якість страв залежить від відповідальних керівників та небайдужих кухарів. Гаряча, приготована за існуючими нормативами, смачна страва – це кінцевий продукт загальних зусиль. На жаль, не можна не зважати і на людський фактор.
 
Кроком до упередження цього став громадський контроль. Як підкреслили в управлінні освіти, батьки можуть перевірити відповідність меню наявним стравам. Ознайомитися з документацією харчоблоків.
 
Ми особисто вирішили пересвідчитися у наявності даного. У школах та садочках обраних довільно, безперешкодно ознайомилися з тим, що цікавить, щоправда, отримали зауваження за перебування в їдальні у верхньому одязі. Зазирнули і в тарілки. Малеча уплітала обід, хтось – миттєво, інші, розглядаючи вміст страви.
 
- Так само і вдома. Нагодувати – проблема, - підсумувала одна з матусь, поскаржившись, що вже півгодини чекає своє чадо.
Дізнавшись про мету нашого «обстеження», наперебій стали давати поради щодо меню, але зійшлися в єдиному: харчувати необхідно, все тими ж кашами й супами.
 
Для Орджонікідзе це – доктрина, важливо, що думки громадськості й влади збігаються, та й чи могло бути інакше, коли мова йде про здоров’я дітей.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

4 комментария

Копчик С. 5 марта 2016 16:16
Цитата "За 5 гривен школярі пообідали хлібом пшеничним – 60 гр., борщем – 250 гр., котлетою м’ясною – 40 гр., салатом зі свіжої капусти – 30 гр., чаєм з цукром – 215 гр..
За кошти з місцевого бюджету молодші школярі поснідали хлібом пшеничним – 30 гр., картопляним пюре – 100 гр., оладками з печінки – 30 гр., пюре з буряка – 35 гр., чаєм з цукром – 215 гр.
Подібне меню й у школярів старшої школи на сніданок за 5 грн., у більшій кількості.
Як видно, діти отримують весь асортимент необхідних продуктів..."
А як у нас? Якы розцінки на харчування та співвідношення: якість - ціна!?
В садочках кормили в Нікополі погано, а коли підняли ціну, стало якісніше...Вчора сам распитував..:)
Взагалі, вся ця інформація : ціни на харчування, ціни на медичні обстеження і.т.д. мають бути на сайті Міськ ради...
А то потім читаешь программу виконання за 2015 рік: кормили безпритульних на 60 тисяч гривен... Може покормили трьох - червоною ікрою, а може десятці налили коньяк, а може всіх нагодували..Не спитаєшь... Безпритульні не скаржаться.. :))
  • 0
Виктор Артеменко 5 марта 2016 16:25
Цитата: Копчик С.
А як у нас? Якы розцінки на харчування та співвідношення: якість - ціна!?
Жизнь города / Как законно отжать бизнес или Почему начались перебои со школьным питанием (видео)Там, если не ошибаюсь, ценой 6,30 сбили у кого на гривну дороже. Говорят что это себе в убыток. И к тому же по сей день проблемы с доставкой
--------------------
С уважением, Виктор Артеменко
050 7085305, 096 9727785
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001389104493
  • 0
Копчик С. 5 марта 2016 16:56
Цитата: Виктор Артеменко
ам, если не ошибаюсь, ценой 6,30 сбили у кого на гривну дороже. Говорят что это себе в убыток. И к тому же по сей день проблемы с доставкой

Развели их красиво...Они договорились между собой, поставили цену выше ( и на видео утверждали, что им кто-то посоветовал, мол цены растут), а тут новый игрок... созданный явно под этот тендер...
Но бывшие кормильцы могли опуститься ещё ниже, раз в Орджоникидзе стоит 5 грн! Но не сделали это..почему!?
И почему у нас в Никополе всё дороже!? Питание на гривну дороже.
Отопление от новой распиаренной компании для садика на 100-200 грн дороже чем в других городах!?
Или у нас город богатый или откаты большие? Кто обьяснит причину!?
В Никополе нет принципиальных прокуроров, так в Киеве они появляются..в Днепре...мы позовём их сюда...
  • 0
Алексей Сергеевич 5 марта 2016 20:47
В школах питание стабильно,и я видел какая посуда и краем уха слышал какие позитивные отзывы у родителей
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.