ВСІ НОВИНИ:

Сесія Орджонікідзевської міськради: діалог влади й громади

26 лютого відбулася чергова, 5 сесія міської ради 7 скликання. У пленарному засіданні взяв участь 31 депутат з 34-х. На порядку денному - 24 питання, що попередньо обговорювались на засіданнях постійних депутатських комісій. Основним – звіт про виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку міста Орджонікідзе за 2015 рік. Однак, пленарне засідання внесло свої корективи.

Про воду і тарифи
Попередня, четверта сесія міськради, передбачила продовження теми водно-тарифного питання. Засіданню п’ятої сесії передувала спільна робота депутатських комісій з питань планування, бюджету, фінансів, економічного розвитку, регуляторної політики, підприємництва та з питань благоустрою, житлово-комунального господарства, енергозбереження, транспорту, зв’язку, торгівлі й побутового обслуговування населення, у якій взяв участь і міський голова.
 
У результаті, підняте питання вивчення фінансово-господарської діяльності ОМКП «Орджонікідзеводоканал» пропоновано до загального депутатського розгляду. Хвилювало воно й городян, що, вже під час пленарного засідання, прийшли до виконкому. Міським головою було призупинено роботу сесії, він вийшов до людей, запросив ініціативну групу від зібрання до спільного обговорення. Було заслухано всі думки, перед людьми звітував і начальник міськводоканалу Сергій Юхимук.
 
Ухвалено пропозицію створити тимчасову контрольну комісію із залученням представників громадськості, у тому числі ініціативної групи, депутатів, фахівців підприємств міста та виконкому. Направити листа до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щодо призупинення підвищення тарифів, визначення їх об’єктивності. Яким буде результат і чи матиме він юридичне підґрунтя, з’ясується у ході роботи.
 
Про теплопостачання
Як таке, що назріло давно, сприйнято питання про децентралізацію теплопостачання в місті Орджонікідзе. Результати балансової комісії з фінансово-економічного стану ОМКП «Орджонікідзетеплоенерго» свідчили про неспроможність підприємства надавати послуги з виробництва та централізованого постачання теплової енергії.
 
Історія тепломереж бере свій початок з 1988 року, як дочірнього підприємства «Дніпротеплоенерго». До 97-го воно постачало теплову енергію та гарячу воду, а виробником теплової енергії залишався ОГЗК. У тому ж, 97-му, комбінат передав підприємству котельню й обладнання , а в 2002-му тепломережі з обласної власності перейшли Орджонікідзевській міській раді. Вже на той час підприємство переживало не кращі часи, з роками ситуація лише ускладнювалася, призвівши до повного розбалансування тепломереж.
 
Як зазначила начальник відділу економіки міськвиконкому Марина Хабачева, за час експлуатації котельні - з 1957 року, не проводилося масштабних заходів з модернізації обладнання та впровадження енергозберігаючих технологій. Загальна зношеність теплових мереж становить понад 70%, а на деяких ділянках до 98%. З 2001 року кількість споживачів серед населення скоротилася з 16 до 4,9 тисяч абонентів.
 
Понад 70% населення міста перейшло на автономне опалення, більше 60% об’єктів соціальної сфери та суб’єктів господарювання. Десятиліттями накопичені борги перейшли критичну межу – 96,5 млн.грн., що дорівнює майже річному бюджету міста. Зважаючи на те, що енергопостачальні компанії отримали право на відключення боржників, існує реальна загроза залишитися у наступному опалювальному сезоні без тепла. Тож єдино можливим виходом стало припинення діяльності підприємства, децентралізація теплопостачання.
 
Після обговорення, з незначними доповненнями, Програма децентралізації теплопостачання була прийнята в цілому. Її ефективність вбачають у мінімізації витрат громадян при переході на індивідуальні прилади опалення, підтримці соціально-незахищених верств населення. Прогнозовані й результати виконання: зменшаться обсяги споживання енергоресурсів, що сприятиме економії бюджетних коштів, які будуть перерозподілені на інші соціально-культурні проекти міського значення.
 
Про землю і не тільки
Стояло питання «у різному». Враховуючи інтереси громади, міський голова вийшов з пропозицією змінити ставку орендної плати за користування землею для підприємства „Проктер енд Гембл Україна”, збільшивши з 10% до 12%, яку запропонував розглянути вже наступної сесії. За умови прийняття депутатами цього питання, місцева скарбниця додатково отримає 1млн. 196тис. 391 грн., а у 2016 році планується надходження коштів до міського бюджету від „Проктер енд Гембл Україна” за користування земельними ділянками у розмірі 7 178 346 млн. грн.
 
Йшла мова на засіданні не лише про оренду землі. Голова звернувся до профільних комітетів депутатського корпусу - з питань благоустрою, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку, торгівлі та побутового обслуговування населення та містобудування, архітектури, землекористування й охорони навколишнього природного середовища, відпрацювати проект рішення, звернення до Проктер енд Гембл взяти на баланс дороги, яким рухаються до підприємства вантажівки. Вулиці Південно- Об’їзна, Партизанська, Північно-Промислова, Панаса Мирного, що зазнають руйнування, зрештою, ремонтуються за рахунок місцевого бюджету.
 
Повертаючись до сказаного
На минулій сесії депутати групи «Відродження» внесли пропозицію заслухати керівництво Орджонікідзевського відділення поліції щодо розкрадання телефонного кабелю. Начальник сектору кримінальної поліції Андрій Горбань дав загальні відповіді на запитання депутатів, аргументував ситуацію недосконалістю законодавчої бази у перехідний період, котрий переживає поліція. Виходячи з викладеного, міський голова запропонував організовувати спільно з депутатами рейди з вирішення найбільш проблемних питань. Залучити до розмови громадські організації у статутних положеннях яких передбачена допомога в охороні громадського порядку.
 
Розпочали роботу
На виконання рішення п’ятої сесії міської ради, 29 лютого відбулося перше засідання тимчасової контрольної комісії Орджонікідзевської міської ради з вивчення питання фінансово-економічної та господарської діяльності МКП «Орджонікідзеводоканал». Зустріч носила організаційний характер. Присутні визначилися зі складом комісії, до якої увійшли представники громадськості, депутати міськради, фахівці підприємств та міськвиконкому. Одним з перших етапів роботи стане виїзд на підприємство, який заплановано на друге березня.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

1 комментарий

Александр Рыбаков 1 марта 2016 22:36
Виктор Артеменко, а вы бывали на на сессиях в Орджоникидзе ? Как проходят ? Какое то есть отличие от наших ? Интересно
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.