ВСІ НОВИНИ:

УСЕ, ЩО ВИ ХОТІЛИ ДІЗНАТИСЯ ПРО ДЕКОМУНІЗАЦІЮ

Український інститут національної пам’яті зібрав запитання, які найчастіше ставлять у зв’язку із ухваленням декомунізаційних законів, і підготував стислі відповіді на них.

1. Чи можна НЕ перейменовувати вулицю, село або місто?
 
Ні, не можна.
Якщо назва підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки», вона має бути обов’язково змінена. Закон тут не передбачає жодних винятків. Ані збори громадськості, ані орган місцевого самоврядування не може своїм рішенням таку назву залишити. Це буде порушенням закону.
 
А відтак – відповідальність згідно з чинним законодавством аж до кримінальної (ст. 4361 Кримінального кодексу України).
Натомість місцева громада має цілковиту свободу у виборі будь-якої нової назви замість комуністичної або ж може повернути історичну. Це абсолютне право жителів села або міста. Однак, у новій назві також не може бути пропаганди тоталітарних режимів або їх діячів.
 
Отже, не може бути предметом обговорення «перейменовувати, чи не перейменовувати» назву, що пов’язана із пропагандою тоталітарного режиму. Предметом громадського обговорення може бути ТІЛЬКИ питання вибору НОВОЇ НАЗВИ.

2. Як має відбуватися перейменування вулиць, провулків, проспектів, парків в містах і селах?
 
Перший крок – проведення громадських обговорень нових назв, що мають замінити тоталітарні.
До 21 листопада 2015 року місцевим радам слід ухвалити рішення щодо перейменування конкретних вулиць, провулків, площ, які потрапляють під дію декомунізаційного законодавства. Якщо ж місцева влада такого перейменування не здійснить до 21 листопада 2015 року – це зобов’язаний зробити своїм рішенням сільський, селищний чи міський голова протягом наступних трьох місяців. Тобто - до 21 лютого 2016 року.
 
Якщо й до цієї дати й сільські, селищні чи міські голови не впораються із цим завданням – право перейменовувати переходить до облдержадміністрацій. Голова ОДА зробить це своїм розпорядженням.
 
До літа 2016 року будуть змінені всі назви, пов’язані із тоталітаризмом. Але процедури прописані саме так, щоб дати якомога ширші права громадам самим визначитися, як саме будуть перейменовані їхні населені пункти, їх вулиці і площі.
Центральна влада не нав’язує директивно, на які саме мають бути змінені тоталітарні назви, тільки встановлює обмеження, яких точно не може бути.
Список таких назв разом із біографічними довідками діячів тоталітарного комуністичного режиму розміщений і постійно оновлюється на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті -www.memory.gov.ua.

3. Як відбуватиметься зміна назв міст і сіл, які названі на честь подій або людей, пов’язаних із комуністичним тоталітарним режимом?
Від 21 травня до 21 листопада 2015 року мають тривати громадські слухання щодо зміни назви такого населеного пункту. Ці слухання організовує місцева рада, а за їх результатами – ухвалює рішення щодо повернення населеному пунктові історичної, докомуністичної, назви або ж про надання нової.
 
Свої пропозиції щодо зміни назв населених пунктів місцеві ради до 21 листопада 2015 року подають до Верховної Ради України. Якщо ж котрась місцева рада не подасть таких пропозицій – рішення про перейменування ухвалить Верховна Рада України, на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.
 
Нові назви міст і сіл парламент затверджує протягом трьох місяців.
До 21 лютого 2016 року всі комуністичні назви міст та сіл будуть змінені. Це стосується також окупованих територій на Сході та в Криму.

4. Чи всі назви, що з’явилися у радянські часи, мають бути змінені?
 
Ні, більшість назв залишаються без змін.
Наприклад, у Слов’янську з 680 вулиць під дію закону підпадають майже 130, тобто близько 19%. У Вінниці з 840 вулиць треба змінити назви близько 140, тобто 16%. У Харкові з 2700 назв вулиць, провулків, проспектів і майданів під дію декомунізаційного законодавства підпадають приблизно 285 назв, тобто трохи більше як 10%.
 
Перейменуванню підлягають тільки ті назви, що:
• безпосередньо пов’язані із комуністичним тоталітарним режимом;
• містять назви його органів влади й імена діячів;
• уславлюють події і пам’ятні дати, пов’язані із тоталітарним культом.
Наприклад, треба перейменувати такі назви, як: Жовтнева, Жовтневої революції, Червонопрапорна, Леніна, Войкова, Дзержинського і т.п.
 
Виняток становлять назви, пов’язані із особами, діяльність яких за радянських часів була пов’язана з розвитком української науки та культури, як-от Олесь Гончар, Павло Тичина, Сергій Корольов та інші. Їх не перейменовуватимуть.
 
Не підпадають під дію декомунізаційного закону й такі назви, як Фабрична, Дизельна, Тепловозна, Шарикопідшипникова, Тракторобудівників і т.ін. Їх зміна або повернення історичних назв може відбуватися у звичайному порядку: місцева влада має можливість перейменувати будь-яку назву в будь-який момент. Але це пов’язане не із декомунізаційним законодавством, а з правами місцевого самоврядування визначати назви будь-яких вулиць на підпорядкованих йому територіях.
 
5. Через перейменування населеного пункту/вулиці моя адреса змінюється. Чи треба буде терміново ставити нову відмітку про місце реєстрації у паспорті?
 
Хіба що в тому вразі, коли тоталітарна назва у вашому документі вас геть дратує. Згідно з чинним законодавством, після перейменування ніхто не мусить бігти до паспортного столу, щоб зробити відмітку про нову адресу.
Такі зміни можна зробити, коли буде зручно – наприклад, по досягненні віку, коли до паспорта треба вклеїти нове фото, або під час зміни місця проживання. Штамп із новою адресою у паспортному столі обійдеться у 85 копійок – таким є розмір державного мита.

6. Чи правда, що у зв’язку із перейменуваннями треба буде змінити документи про власність на нерухомість? Скільки це буде коштувати сил і грошей?
Ні, не правда.
 
Законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання - переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто.
 
Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.
Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, села або міста не змінюється.
 
Єдине, кому треба буде внести зміни в статутні документи – це юридичні особи. Проте, відповідно до чинного законодавства, ця процедура для них є безкоштовною. Їм не треба буде сплачувати ані адміністративний збір, ані послуги нотаріуса, оскільки нотаріальне засвідчення підписів на статуті скасовано. Фізична особа-підприємець (ФОП) вноситиме зміни про свою адресу в Єдиному державному реєстрі, але це також безкоштовно.

7. Чи треба буде міняти техталони на автомобілі та номерні знаки?
 
Ні.
Власникам автомобілів нема чого хвилюватися. Перейменування вулиці не є зміною фактичного місця проживання, а тому й не є підставою для обов’язкової перереєстрації транспортного засобу і внесення змін до техпаспорта автомобіля.
 
Його власник зможе зробити це, коли буде продавати або дарувати авто. На вартості процедури перереєстрації це не позначиться, жодних додаткових платежів не передбачено.
 
У деяких містах Луганської та Полтавської областей чиновники справді робили заяви, що через зміну назв, пов’язаних із тоталітарним режимом, необхідно буде заміни техталони й номерні знаки. Пояснити це можна хіба що незнанням або нерозумінням цими чиновниками чинного законодавства. Або ж – політичними чи корупційними мотивами. Кожен такий випадок має бути предметом розгляду компетентних органів.

8. Мою вулицю перейменували, але в паспорті залишилася стара адреса реєстрації. Чи призначать мені субсидію? Чи зможу я проголосувати на виборах?
 
Так - і проголосуєте, і субсидію отримаєте.
Про зміни назв вулиць будуть повідомлені всі державні органи, а тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими.
Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідність до змін, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі й нові назви. Тому зміна назви в адресі не є підставою для відмови в отриманні субсидії.
 
Так само стара адреса у паспорті не може бути підставою не видавати виборцеві бюлетень. Дільничні виборчі комісії отримають списки вулиць, які були перейменовані, і зобов’язані видати бюлетені усім виборцям, які є у списках на цій дільниці.
Центральна виборча комісія вже поширила заяву: розбіжності в адресі виборця у списку виборців та паспорті громадянина України в разі, якщо вони стосуються тієї самої вулиці чи того самого будинку та пов’язані з перейменуванням вулиці, не можуть бути перешкодою для голосування на виборах.
 
Окрім того, ЦВК готує спеціальне роз’яснення щодо цієї ситуації для окружних і дільничних комісій, що виборець, у якого в паспорті в адресі вказана стара назва, не може бути обмежений у праві голосу.

9. Я чув, що перейменування буде коштувати дуже дорого. Чи це правда?
 
Ні, неправда.
По-перше, під перейменування потрапляють в середньому від 3% до 5% назв вулиць міст, а на Сході – близько 10%, як-от у Харкові.
 
По-друге, основною статтею витрат при перейменуванні є виготовлення нових табличок, а вони й так є далеко не на кожному будинку. Заміна табличок відбувається регулярно у плановому порядку. Це фінансується місцевими бюджетами постійно як витрати на благоустрій. Зрештою, тимчасові написи можна зробити за допомогою трафарету і фарби.
 
Так, ЗМІ розповсюджували заяви одного зі столичних чиновників, який стверджував, що одна табличка обійдеться у майже тисячу гривень. Називаючи таку ціну, він, мабуть, мав на увазі, що ці таблички будуть виготовляти з коштовної емалі й оздоблювати камінням Сваровскі. Таблички по тисячі гривень за штуку – це корупція і відмивання коштів. Тому тут слід контролювати місцеве самоврядування та його чиновників.
 
Щоправда, певних додаткових витрат можуть зазнати ті підприємства й установи, які мають бланки і штампи зі старими назвами. Проте, далеко не всі юридичні особи мають печатки і штампи – вони не є обов’язковими для багатьох категорій юридичних осіб.
 
Окрім того, більшість юридичних осіб друкують свої бланки на звичайному робочому принтері, і для заміни назви в адресі достатньо щонайбільше кількох хвилин. Якщо ж хтось замовляє бланки у друкарні, варто просто не замовляти надмір бланків, а використовувати ті, що є. За пару місяців запас старих бланків вичерпається, а нові можна додрукувати за лічені години вже після офіційного перейменування населеного пункту чи вулиці, де розташована ця чи інша юридична особа.


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

14 комментариев

Анатолій Сиротенко 3 февраля 2016 14:47
Дуже докладна інформація, для тих, хто проти декомунізації. Цей
процес, ще один з приводів згадати історичні події в Україні, їх
негативне, чи позитивне значеня для розвитку держави і пріоритетів у
суспільстві в різні проміжки часу.
  • +4
Андрей Ч. 3 февраля 2016 19:11
Какой же это все-таки бред - переименование улиц, пгт, сел, городов в формате "Декоммунизации". Причем Насильственной.
Меня как-то вроде бы и не касается, но уж очень коробит.
Станет Днепропетровск - Сичеславом или Сичеславлем, или СечеСлався, а может - СечеСлава! Как-то так. И получится у нас:
град Никополь, СечеСлавской губерниии и тд.
А улицы?
Марксизм и коммунизм, это как говорят в Одессе - разные вещи.
Или у наших "Керивныков" крайних политтпартий сайт MOZGOV.NET очень развит
или мы остаточно входим в пике БРЕДЯТИНЫ
  • -1
Цитата: Андрей Ч.
Какой же это все-таки бред - переименование улиц, пгт, сел, городов в формате "Декоммунизации". Причем Насильственной.
Меня как-то вроде бы и не касается, но уж очень коробит.
Станет Днепропетровск - Сичеславом или Сичеславлем, или СечеСлався, а может - СечеСлава! Как-то так. И получится у нас:
град Никополь, СечеСлавской губерниии и тд.
А улицы?
Марксизм и коммунизм, это как говорят в Одессе - разные вещи.
Или у наших "Керивныков" крайних политтпартий сайт MOZGOV.NET очень развит
или мы остаточно входим в пике БРЕДЯТИНЫ

Днепропетровск со своим названием остаться не может. Скорее всего он станет Днепром. И от этого никуда не уйти. 23 года откладывали декоммунизацию. Теперь видим к чему это привело. Раньше я думал что такие вопросы надо решать на референдуме. Но я ошибался и признаю это. К сожалению у нас количество населения превышает количество народа. Поэтому не стоит доверять недалеким людям судьбу страны. Патриотическая часть граждан Украины должна взять на себя ответственность за судьбу украинской государственности, иначе, если доверить это тупому лохотрату, Украины может не стать как сто лет назад. Ее разорвут на части олигархи, ссыкуны и безмозглые миротворцы, которым лишь бы не стрыляли у них под окном, а там хоть трава не расти. Эта публика готова и под рашистским флагом размножаться и бухать, обсуждая на кухне плохую власть и не делая ничего чтобы ее поменять. А я хочу чтобы мои дети жили в Украине, а не в говноросии какой-нибудь.

Интересно, а Фисак там что-то с сифилисным истуканом решать собирается, или нет. Своим бездействием он может спровоцировать народ на действия. Эта радиоактивная глыба не должна стоять в центре города только потому что кучка старых ватников, видите ли, помнит как в молодости назначали свидания и справляли нужду под этот памятник. Ностальгия их, видишь ли, мучает. Надо смотреть в будущее, а не жить прошлым.
  • +1
Кучинский 4 февраля 2016 07:46
Цитата: Русскоязычный бандеровец
али декоммунизацию. Теперь видим к чему это привело. Раньше я думал что такие вопросы надо решать на референдуме. Но я ошибался и признаю это. К сожалению у нас количество населения превышает количество народа.

Бендеровец, Вы, наверное, младший в многодетной семье? Ибо , как я заметил, компьютер достаётся Вам уже часа в два ночи, когда все пошли спать на матрацы.Отсюда и качество Ваших комментариев.
Ну не завалили Воху Шушенского, да и хрен с ним, завалят в своё время.Зато успешно справились с такими пережитками коммунистического прошлого, как гарантированное обеспечение всех граждан работой, бесплатное образование, бесплатная медицина и много других ништяков.Уряд Кролега преуспел в этом отношении, отобрав деньги на обучение молодёжи в профтехучилишах(лицеях).А зачем обучать детей, если нет ни экономики, ни развития?
Цитата: Русскоязычный бандеровец
ия и справляли нужду под этот памятник

Ну это явно из собственного опыта.Бендеровец, делай пи-пи и чисть зубы перед свиданием.И искупайся без очереди, если старшие пустят.
--------------------
Ольховик Валерий Валентинович
  • -1
555 4 февраля 2016 12:58
Днепропетровску -не разрешают быть исторически Екатеринославом .А вот название НИКОПОЛЬ (геч. город победы) появилось по указанию Г.Потемкина преобразовать местечко Никитино в город и граф Синельников принялся за его обустройство перебравшись в него с канцелярией...И слава Богу никому в голову не пришло желание изменить название города.
  • +1
Василий Стрижнев 4 февраля 2016 13:58
Цитата: 555
И слава Богу никому в голову не пришло желание изменить название города.

а Вы не подсказывайте)
  • +2
Pavel Makarov 4 февраля 2016 14:04
Цитата: Кучинский
Уряд Кролега преуспел в этом отношении, отобрав деньги на обучение молодёжи в профтехучилишах(лицеях).А зачем обучать детей, если нет ни экономики, ни развития?

Иценюк конечно сволота, но финансирование лицеев/пту и иных проф/тех на 100% дотируется из центрального бюджета. Надо просто отслеживать законодательство, а сепарам гнидюшным рашкопродажным брехать не надо, народ им падлюгам все равно не верит!!!
  • +1
Кучинский 4 февраля 2016 14:52
Макаров, осмелюсь возразить Вам, хотя Вы и являетесь продвинутым чуваком, особенно в области нанотехнологий.В процессе децентрализации содержание ПТУ с января 2016 года легло на плечи местных бюджетов.Если действительно будет дотация, то буду только рад.А там посмотрим.
--------------------
Ольховик Валерий Валентинович
  • -1
Слава_П 4 февраля 2016 17:52
По мне так эта переименование, так очередная мулька, замылить глаза, что они что то там реформируют. Ну переименуют города улицы, и что дороги станут ровнее, или улицы будут светлее?
Цитата: Русскоязычный бандеровец

Интересно, а Фисак там что-то с сифилисным истуканом решать собирается, или нет. Своим бездействием он может спровоцировать народ на действия. Эта радиоактивная глыба не должна стоять в центре города только потому что кучка старых ватников, видите ли, помнит как в молодости назначали свидания и справляли нужду под этот памятник. Ностальгия их, видишь ли, мучает. Надо смотреть в будущее, а не жить прошлым.

Мне он вообще не мешает, и даже чтобы его снести надо для это финансирование, вон пусть всем кому глаза мозолит, пусть собирают деньги, предлагают в архитектуру проект по замене, и меняют, там кому хотите можете Бандере поставить, или ещё какому то мудаку, без разницы, но только за свой счёт.
То что старое поколение помнит социализм, ну тут надо понимать что в молодости и солнце светит ярче, и трава зеленее, а они были молодыми и девки их любили, а сейчас старые, бедные, полуголодые и с кучей болячек, а правительство только и думает как их вперёд ногами вынести. Так что их прекрасно можно понять.
Вообще у нас вечно народ впадает в крайности, то пришли коммуняки, давай валить церкви и стали все атеисты, потом ушли, начали валить памятники и строить церкви все стали верующие, некоторые уже до фанатизма доходят, вы как то определитесь с верой.
А лучше верьте в бабло, более устойчивая вера, как в той песне "Бабло победит зло" или из фильма "Копейка", "-Береги копейку, она не подведёт" по своему опыту знаю, когда мама заболела раком, поставили в очередь через 2 месяца на операцию, когда финансовый вопрос закрыли с врачом, через неделю была операция, и отдельная палата на 2-койко места была, и санитарка через каждые пол часа прибегала, и операцию провели без пагубных последствий. А вы дальше бегайте по церквям и молитесь хоть до упаду всё равно не поможет, разве что ладаном будете пахнуть.
  • +2
Emelya 4 февраля 2016 18:39
Цитата: Слава_П
По мне так эта переименование, так очередная мулька, замылить глаза, что они что то там реформируют. Ну переименуют города улицы, и что дороги станут ровнее, или улицы будут светлее?

Согласен.
Цитата: Слава_П
Мне он вообще не мешает, и даже чтобы его снести надо для это финансирование, вон пусть всем кому глаза мозолит, пусть собирают деньги, предлагают в архитектуру проект по замене, и меняют, там кому хотите можете Бандере поставить, или ещё какому то мудаку, без разницы, но только за свой счёт.

Это про ленина. И тут согласен. Постамент без никого смотрится глупейшим образом. А можно ещё по Задорнову, менять голову у памятника. Дешевле будет. Прикрутили голову Бандеры, через год допустим, посмотрели, если жизнь не улучшилась, другую голову прикрутили, Шухевича или Мазепы или ещё кого-нибудь, и опять ждать улучшения жизни.
  • +2
Копчик С. 4 февраля 2016 19:24
Цитата: Слава_П
Ну переименуют города улицы, и что дороги станут ровнее, или улицы будут светлее?

Так они с любыми названиями не будут лучше, если не ремонтировать :)
Поза вчера проезжал по улице Павлика Морозова! Не хотел бы я жить на такой улице..:) Переименовать однозначно, раз и навсегда в радужные, тенистые и солнечные... А вот заговаривание этого процесса : надо не надо, будет дорого и.т.д. - это и есть отвлечение внимания!
А памятник Ленину давно надо снять! Есть понятие энергетики, преемственности поколений, генная память и.т.д. Так и будем жить от революций до революций! И если кто-то верит только " в бабло", не вопрос: стоимость бронзы весом в тонны две хватит на новый памятник и на клумбу с лавочками... Может потому и не спешат снимать..:))
  • +1
Слава_П 4 февраля 2016 19:57
Цитата: Копчик С.

А памятник Ленину давно надо снять! Есть понятие энергетики, преемственности поколений, генная память и.т.д. Так и будем жить от революций до революций! И если кто-то верит только " в бабло", не вопрос: стоимость бронзы весом в тонны две хватит на новый памятник и на клумбу с лавочками... Может потому и не спешат снимать..:))

Всё это фигня, я вырос и провёл дество при совке, уность при 90-х. Никакой приемственности или ностальгии не имею, для меня это часть истории, которая прошла, и возвращаться нет никакого желания, ностальгируют в основном пенсионеры, потому как их основная жизнь прошла при совке, рождённые в 70-х и позже никакой ностальгии не испытывают. А Ленин тот что возле горисполкома гранитный, был бы бронзовый давно уже на цвет. мет. спилили, а так он никому нафиг не нужен.
Цитата: Emelya
А можно ещё по Задорнову, менять голову у памятника. Дешевле будет. Прикрутили голову Бандеры, через год допустим, посмотрели, если жизнь не улучшилась, другую голову прикрутили, Шухевича или Мазепы или ещё кого-нибудь, и опять ждать улучшения жизни.

Задорнов просто перефразировал народный анекдот:
Когда памятники Сталину убирали, то вместо головы Сталина нацепили Шевченко.
Шевченко и пишет: - Хлопці, хлопці, чогож ви наробили, на грузинську сраку, мою голову вчепили.
  • 0
Копчик С. 4 февраля 2016 20:17
Цитата: Слава_П
А Ленин тот что возле горисполкома гранитный

Раз Вы утверждаете...и он "на фиг никому не нужен"...может я заберу! :) И пусть все думают, что он был гранитным! :))
  • +1
Цитата: Кучинский
Младший в многодетной семье? Ибо , как я заметил, компьютер достаётся Вам уже часа в два ночи, когда все пошли спать на матрацы.Отсюда и качество Ваших комментариев.
Цитата: Русскоязычный бандеровец
ия и справляли нужду под этот памятник

Ну это явно из собственного опыта.Бендеровец, делай пи-пи и чисть зубы перед свиданием.И искупайся без очереди, если старшие пустят.

Вата/сепары до сих пор не перестают меня удивлять недалекостью и ущербностью. Поэтому даже не буду комментировать эти твои бредни по сути. А что касается кролега, баптиста, педрошена то вам на них молиться надо, а вы их обсераете. Только благодаря этой барыжно-хуйловской власти вата в Украине чувствует так свободно. Что даже ЛНРовцы по Киеву разгуливают. Приходится власть носом тыкать чтобы их арестовывала. Но время этого режима истекает. А патриоты либеральничать не будут.
  • +1

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.