ВСІ НОВИНИ:

Анатолій Сиротенко: Про отримання статусу учасника АТО та процедуру подання документів на отримання земельної ділянки

Хочу ще раз зупинитись на дуже важливих в теперешній час питаннях, а саме – отримання статусу учасника АТО та пільгах та соціальних гарантях, які дає цей статус.
 
Учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” визнаються: військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.
 
Порядок надання статусу учасника бойових дій цим особам, категорії таких осіб та терміни їх участі (забезпечення проведення) в антитерористичній операції, а також райони антитерористичної операції визначає Кабінет Міністрів України у своїй постанові від 20.08.2014 № 413.
 
Підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є: документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, направлення (прибуття) у відрядження до районів проведення антитерористичної операції, їх перебування в таких районах з метою виконання завдань із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України шляхом безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень).
 
Рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій (далі – міжвідомча комісія), яка утворюється Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції із включенням до її складу фахівців Міноборони, МВС, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС, військових формувань. До складу міжвідомчої комісії можуть включатися фахівці інших державних органів та представники громадських організацій.
 
Для надання статусу учасника бойових дій командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення зобов’язані подати на розгляд комісій, утворених у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади чи інших державних органах (далі – комісія), у підпорядкуванні яких перебували військові частини (органи, підрозділи), установи та заклади, в складі яких проходили службу чи працювали особи, довідки за формою, затвердженою ПКМУ № 413 та документи, які є підставою для надання особам статусу учасника бойових дій.
 
Комісії вивчають документи і подають їх на розгляд міжвідомчої комісії, а в разі відсутності підстав, які підтверджуються документами, повертають їх до військових частин (органів, підрозділів), установ, закладів з метою подальшого доопрацювання.
Міжвідомча комісія розглядає документи, надіслані комісією, і в разі потреби заслуховує пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків, представників державних органів та в місячний строк з дня надходження документів приймає рішення щодо надання статусу учасника бойових дій, про що інформує комісію.
 
У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником установи, закладу до комісії чи керівником підприємства, установи, організації до міжвідомчої комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, особа може самостійно звернутися до таких комісій.
 
У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики.
Рішення комісії може бути оскаржено в судовому порядку.
 
От же, з отриманням статусу учасника АТО громадянами які перебували на військовій службі або в інший спосіб офіційно виконували свій обов’язок у зоні АТО все зрозуміло, їхні справи розглядає відповідна відомча комісія, у разі виявлення розбіжностей – міжвідомча комісія. Що ж робити громадянам, які були і є у добровольчих формуваннях, які не мають офіційного статусу, ДУК ПС, наприклад? На мою думку вихід з цієї ситуації має бути таким:
1. Збір та подання зазначених вище документів одразу до Міжвідомчої комісії.
2. Отримання рішення Міжвідомчої комісії, зрозуміло, що в наших реаліях воно, мабуть, буде негативним.
3. Подаємо позов до Міжвідомчої комісії в рамках адміністративного судочинства, оскаржуємо відмову, так як оскаржувана відмова є актом органу державної влади, то позов жителі Нікополя та району, як і жителі всієї нашої області повинні подавати до Дніпропетровського окружного адміністративного суду (49089, м. Дніпропетровськ, вул. Академіка Янгеля, б. 4.)
 
Щодо питання пільг учасників АТО, то Міністерство юстиції України видало лист роз‘яснення від 16.03.2014 „ Інформація щодо прав та обов'язків, соціального та правового захисту військовозобов'язаних, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, резервістів, а також військовослужбовців, прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом)”, в якому надало розширений перелік пільг та прав військовослужбовців, які брали участь в ати терористичній операції та членів їх сімей (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/n0005323-14).
 
З наданням статусу учасника бойових дій для військовослужбовців, у бійців АТО і сімей загиблих з'явилася можливість на безкоштовне отримання у власність земельних ділянок. Даний пункт регулюється частиною 6 статті 118, а також статтями 121 та 122 Земельного кодексу України.
Мова йде про оформлення земельних ділянок під будівництво та обслуговування житлових будинків, ведення індивідуального садівництва та особистого сільського господарства.
Розміри земельних ділянок, які можуть бути виділені військовослужбовцям у межах норм, визначаються статтею 121 Земельного кодексу України:

- До 25 соток - в селі, до 15 соток - у селищах і 10 соток - в містах області для індивідуального житлового будівництва;

- До 12 соток - для ведення садівництва в межах населених пунктів та за їх територією;

- До 2 га - для ведення особистого сільського господарства (земля розташовується за територією населених пунктів).

Дані пільги передбачені військовослужбовцям і сім'ям загиблих статтею 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту",

- Як учаснику АТО оформити земельну ділянку?
- Детальна схема отримання земельних ділянок у власність розміщена на сайті головного управління Держземагентства у Дніпропетровській області та всі бажаючі можуть з нею ознайомитися. Свої сайти є у всіх територіальних відділень у районах області. Там же можна побачити і перелік земельних ділянок.

Процедура оформлення землі наступна:

Крок перший: військовослужбовцю - учаснику АТО слід звернутися із заявою про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки. Звертатися слід до відповідного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцем розміщення обраної земельної ділянки. Якщо військовослужбовець хоче оформити земельну ділянку під будівництво житлового будинку або садівництва в межах населеного пункту, то йому слід звернутися до відповідної міської, селищної та сільської ради за місцем розташування обраної земельної ділянки.
 
Якщо обрана земельна ділянка для приватного сільського господарства або індивідуального садівництва, які знаходяться за територією населеного пункту, йому необхідно звернутися в територіальний відділ земельних ресурсів відповідного району.

До заяви слід додати:

- Викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких відображено місце розташування бажаної земельної ділянки, орієнтовний його розмір;

- Копії паспорта та ідентифікаційного коду;

- Довідка за формою 6 -зем .;

- Згоду на збір персональних даних;

- Документ, який підтверджує участь у АТО.

Зараз на підставі розпорядження губернатора від 28.01.2015 року № 07-6 / 0 / 35-15 обов'язкова наявність оригіналу довідки, яка підтверджує участь в антитерористичній операції з підписом керівника підрозділу та підкріплена гербовою печаткою (а якщо це копія, то - завірена кадровою службою військової частини). Форми довідок наводяться у "Порядку надання статусу бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у АТО, забезпечували її проведення". Цей порядок затверджено постановою Кабміну від 20.08.2014 р № 413.

Крок другий: після отримання дозволу, необхідно звернутися в землевпорядні організації та замовити розробку проекту відведення земельної ділянки.

Крок третій: з розробленим проектом звернутися в той орган, який видав дозвіл на оформлення проекту землевідведення із заявою про затвердження проекту.

Крок четвертий: зареєструвати право власності на земельну ділянку в Укрдержреєстрі.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

16 комментариев

Pаиса 7 апреля 2015 16:44
Исчеpпывающая консультация, однозначно пpигодится нашим защитникам. Единственное - опасаюсь, что наших чиновников надо будет "долбить и задалбывать", чтобы добывать нужные спpавки и документы. Здесь пpигодится помощь гpамотных юpистов, т.к. не у каждого нашего воина хватит неpвов добиваться своих законных пpав. Надеюсь, что и Вы, Анатолий, не останетесь в стоpоне.
  • -1
555 7 апреля 2015 17:33
Один получит 25 соток под Киевом, а другой в никопольском районе....разница есть ? да и наивно думать что все начнут строится..... Земля будет продаваться.
  • +2
Василий 7 апреля 2015 17:51
Всё неправильно, не солдат должен бегать после АТО, или родственники покойного после того как случилось действие, а документы должны оформляться непосредственно перед отправлением туда, и оригиналы документов должны храниться в семье военнослужащего, а не в военкомате где могут "потеряться".
делают по принципу - сначала иди, а потом докажи что ты (он) там был! Цирк!
  • +1
Неравнодушная 7 апреля 2015 18:27
А ведь та оно и есть: вначале идут воевать, а потом неделями не могут получить справку, необходимую для "корочек" участника АТО. С таким столкнулся мой демобилизованный родственник и все ребята из его взвода. Особый привет командиру роты капитану Поповскому - неуловимому человеку, отдавшему ребятам на руки документы с ошибками и сказавшему, чтобы сами решали свои проблемы. Бойцы в страшном разочаровании. Многие говорят о том, что не нужны государству, возвратившись с войны. Их отфутболивают из кабинета в кабинет, разводят руками и говорят, что ничего не знают. Проблема до сих пор не решена. Печально это всё. И мерзко.
  • -1
Александр Рыбаков 7 апреля 2015 19:18
Все участники АТО подавшие заявления,на имя А. П. Фисака,по вопросу выделения земельных участков, на ближайших сессиях, получат разрешения на разработку проектов. Не сомневаюсь, в том, что эти проекты будут поддержаны депутатами.
  • +1
Олег Моцак 7 апреля 2015 19:44
Некоторые люди с иронией писали комменты на мою статью о том, что через 26 лет после окончания войны в Афганистане, при наличии удостоверения участника боевых действий меня и еще 92 человека заставили подтверждать свою льготу справкой из личного дела…
Військкоматом надані довідки на 465 осіб, які безпосередньо брали участь у бойових діях на територіях інших держав. Не знаходяться на обліку у військкоматі та не визначено на підставі чого встановлений статус учасника бойових дій – 93 чол., які отримали посвідчення учасника бойових дій в інших структурах (МВС, СБУ, ДСНС та інші).
Управління просить таких громадян надати додатково інформацію, а саме, довідку про участь у бойових діях на території інших держав.

Потому мною и ведется работа по созданию в Никополе штаба национальной защиты, в котором будут все нужные специалисты, юристы. и ….. для борьбы с бюрократической машиной . Вместе мы все это преодолеем.
  • 0
Честный 7 апреля 2015 20:09
О.Моцак. Полностью согласен, такой штаб нужен, нельзя оставлять добросовестного
защитника сам на сам с системой. В реалиях могут возникать разные не
предвиденые ситуации и жизненые казусы. Помните, как суд взыскал средства в
пользу отца Героя Небесной Сотни, что давно с семьёй не жил и потерял
всякую связь, а "нашелся", когда матери выделили полагающуюся сумму.
  • +1
Анатолій Сиротенко 7 апреля 2015 21:22
Сьогодні ВР приняла Закон, що розширив коло осіб, що можуть мати статус
учасника бойових дій. Це стосуеться добровольців і волонтерів. Інвалідів
війни і померлих від ран, загиблих. Також він стосуватиметься і сімей пропавших
безвісти. Не обійшли стороною і загони самооборони. Після підписання
Президентом і опублікуваня цього Закону, можна прокоментувати більш докладно.
Видно, що влада має намір зняти перешкоди в цьому важливому питані і
щоб кожен мав право довести свою участь в АТО, хто дісно там приймав
участь.
  • 0
Алексей Савченко 8 апреля 2015 01:21
Добавлю, что участник АТО и участник БД - разные понятия. И статус УБД дает право не только на 10 соток.
Далее. Да, земля будет продаваться. Но что в этом плохого- не понимаю.
--------------------
"-Меня часто спрашивают, за что мы сражаемся? Могу ответить: Перестанем сражаться - тогда узнаете"
У. Черчилль
  • +1
Копчик С. 8 апреля 2015 09:56
"Розміри земельних ділянок, які можуть бути виділені військовослужбовцям у межах норм, визначаються статтею 121 Земельного кодексу України:

- До 25 соток - в селі, до 15 соток - у селищах і 10 соток - в містах області для індивідуального житлового будівництва;

- До 12 соток - для ведення садівництва в межах населених пунктів та за їх територією;

- До 2 га - для ведення особистого сільського господарства (земля розташовується за територією населених пунктів)...."
Меня настараживают фразы :" можуть бути виділені військовослужбовцям", " До 25 соток - в селі, до 15 соток - у селищах і 10 соток - в містах.."
Значить могут быть выделены, а могут и нет. До 10 соток, это не 10 соток! Местные чиновники будут решать сколько!? Наши уже снизошли до 6 соток на Трубнике2 !!!
И мне интересно, если я прописан в городе, но хочу взять 2 Га земли, позволяет ли мне закон выбирать между земельным паем и участком под строительство? И если я возьму 10 соток под строительство, то смогу ли я претендовать на садовый участок? Или закон дает право только на один пункт?
  • +1
Алексей Савченко 8 апреля 2015 11:03
Кэп, получить можно все виды земли. Толтко не могу сказать точно- речь об УБДшниках или о просто АТОшниках. Потому что моё лично УБД, в отличие от меня, живет в Киеве и, похоже, переезжать в мой карман не собирается.
--------------------
"-Меня часто спрашивают, за что мы сражаемся? Могу ответить: Перестанем сражаться - тогда узнаете"
У. Черчилль
  • 0
Честный 8 апреля 2015 11:31
Боєць АТО - уже Герой. тільки тому. що взяв зброю і став на захист
своєї держави. Порядок призначеня статусу участника бойових дій- УБД, хто
приймав участь в АТО, регулюється Постановою Кабмину. Для цього потрібно
по - перше мати довідку від командира військової частини про участь в АТО
встановленого Кабміном зразка, що додаеться в додатку до Постанови Кабміну.
Без цієї довідки учасник АТО не може мати статусу УБД.
Що стосуеться земельніх наділів, то згідно, на мою думку, тлумаченя
цього законодавства, учасник АТО має право на отриманя одніеї земельної
ділянки за його бажаням, а не декількох.
  • 0
Gagarin 8 апреля 2015 12:56
Все участники АТО не дожидаясь оформления удостоверения, могут спокойно при наличии справки из воинской части о прохождении службы в зоне АТО, написать заявление на общих основаниях при наличии справки о том что не имеют земли с жильем и получить участок. Никаких проблем нет.
  • 0
Arta 8 апреля 2015 14:41
И все разрешительные документы делают БЕСПЛАТНО?????? Адресовано Рыбаку.
  • 0
Arta 8 апреля 2015 14:56
Товарищ капитан первого ранга,ведь это правда. Какая ирония. Требовали справки с архива. Я делал запросы через военкома полковника Криворученко. Кстати и у него для УБДешников приёмные дни были всю неделю.
  • 0
Олег Моцак 9 апреля 2015 21:30
Товарищ капитан первого ранга,ведь это правда. Какая ирония. Требовали справки с архива. Я делал запросы через военкома полковника Криворученко. Кстати и у него для УБДешников приёмные дни были всю неделю. Arta... я лично знаю всех военкомов, Криворученко, Пескова и Тарасюка... 1. из 617 почему мы- 93 должны были подтвердить свои права, повторяю..ЧЕРЕЗ 26 ЛЕТ....после окончания этой войны. 2. Я взял на контроль вопрос выплаты 500 грн. 617 участникам б/д., выплаты производят в течение месяца. В октябре опубликую, сколько не получило эту помощь.
  • +1

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.