ВСІ НОВИНИ:

Орджонікідзе, переселенці: Родина Захарченків домоглася безкоштовного обслуговування в державній лікарні

Родина переселенців поділилася чіткими інструкціями, завдяки яким їм вдалося приборкати корупцію в міській лікарні. Кожен з нас може застосовувати ці схеми та номери телефонів вже сьогодні. Це - приклад свідомого контролю держави. І зброя в руках кожного з нас!

Володимир та Тетяна Захарченко с 4-річним сином переїхали з Луганська до Орджонікідзе (Дніпропетровська обл.). Тут вони придбали маленьку квартиру і облаштували її разом з місцевою громадою. Володимир – пожежник, наразі працює в місцевому відділі МВС. 
Історія боротьби розпочалася, коли подружжя вирішило віддати сина до дитсадка.

Свого часу мати Тетяна відмовилася від всіх щеплень і вакцинацій для сина окрім туберкульозу. Тож, посилаючись на відсутність щеплень, педіатр відмовила в довідці для садочка.
За законом медичне відведення може бути призначене лише комісією у складі 4-х лікарів, в присутності батьків і дитини. І Тетяні це було відомо. Але педіатр категорично відмовила у ініціюванні зборів комісії: «Дитина в садок не піде. І крапка».

Тетяна одразу зателефонувала на гарячу лінію Кабінету Міністрів України, де її направили  на Департамент охорони здоров’я в Дніпропетровській області. Вислухали проблему і наказали чекати.
Через 10  хвилин та сама педіатр вийшла з кабінету і пішла до зав. відділенням…  через кілька хвилин вони обидві заметушилися і стали бігати з одного кабінету до іншого… ще через 10 хвилин до Тетяни підійшла лікар і запропонувала пройти медичну комісію сьогодні ж!!! Хоча комісія збирається лише 2 рази на тиждень в призначені дні!
То що завадило педіатру відразу направити дитину на комісію? Чи такі питання вирішуються тільки через хабар? 

Примітка: всі вакцини для обов’язкових планових щеплень – БЕЗКОШТОВНІ! Якщо лікар примушує вас купувати вакцину за власні кошти – це порушення. При відсутності препарату вас мають поставити в чергу і провести щеплення безкоштовно, як тільки надійте матеріал. При цьому погроза недопуску до дитсадка або школи – також порушення закону!
 
Історія продовжилася, коли Тетяна завагітніла і встала на облік в міській лікарні.
Як відомо, вагітна жінка має щомісяця відвідувати лікаря і здавали аналізи. 
Загальний аналіз крові в Орджонікідзе коштує 5 грн і оплачується «на місці», але ж ми маємо безкоштовну медицину… Тетяна вирішила дізнатися, хто ініціатор здирництва грошей з громади.
-Я взяла із собою стерильні рукавички, вату та спирт – переказує мені жінка – але лаборант сказала, що у них так не заведено, і що я маю сплатити як не 5, то принаймні 3 гривні і рукавички. Я вирушила до кабінету головного лікаря амбулаторного відділення В. Лісничої.
Пані Ліснича зробила круглі очі й одразу зателефонувала до лабораторії, щоб з’ясувати, хто дозволив вимагати гроші за аналіз. З’ясувалося, що сама головний лікар і дозволила! 

Примітка: аналіз крові платний тут вже десь 15 років.

Вдруге довелося зіткнутися зі схожою проблемою в біохімічній лабораторії. 
Тетяна від свого гінеколога отримала направлення на біохімічний аналіз сечі.
Виявилося, що власної біохімічної лабораторії в місті більше немає! Тепер вона належить лікарю з прізвищем Лендел і працює офіційно на території лікарні. Цей аналіз там коштує 190 грн. Медперсонал міської лікарні возить медичний матеріал в лабораторію в Нікополь, і це коштує для пацієнта 30 грн. Чек при цьому отримати неможливо.
 
Тетяна звернулася до головного лікаря стаціонарного відділення А. Шкіля і отримала письмову відповідь (фото нижче), де пояснювалась законність оплати. Але Тетяна не зрозуміла все одно, яким чином можна було  приватизувати лабораторію і де зв’язок між сумами, тож знову звернулася на Урядову гарячу лінію.

Через тиждень Тетяні зателефонували з лікарні і запросили здати аналіз на біохімію безкоштовно! Розпитавши медсестру вдалося з’ясувати, що відтепер всім пацієнтам цей аналіз робитимуть безкоштовно. Невже офіційна позиція головного лікаря змінилася? Який шматок айсберга насправді ховається «під водою» в цій справі?

Наступний випадок – широковідомий.
Скільки коштує Ультразвукова діагностика при наявності направлення? Опитавши людей ви отримаєте певну статистику: половина скаже, що УЗД безкоштовне, а друга половина назве ціну 70 грн. Як так?
Пояснення просте. В кабінеті УЗД працює два лікаря: один гроші не бере, як це і має бути, а інший (пан Лендел) – призначає ціну 70 грн. 
-Завідуючий відділенням змушує нас ремонтувати апарат за свої кошти – так це пояснює лікар Лендел пацієнтам.
Тетяна прийшла на чергове УЗД, і зробивши його, витребувала чек в разі сплати 70 грн. На що почула в свою адресу лайку і була виставлена поспіхом за двері. Побачимо, що скаже лікар при наступному обстеженні. Можливо, він встигне легалізувати свій «бізнес» як і лабораторію?

Закінчу цей перелік схем здирництва історією про імуноглобулін.
Кожній вагітній жінці, що має резус-конфлікт і загрозу викидня, мають зробити укол D-імуноглобуліну, щоб зберегти немовля.
Тетяна має резус-конфлікт з дитиною, тому гінеколог їй розповів про необхідність процедури і сказав купувати препарат самотужки. Вартість 1 уколу – 1040 грн! Чи випадково на столі лікаря лежать візитівки аптеки, де продають препарат?
В Україні діє «Програма збереження репродуктивного здоров’я нації», згідно якої витрати на імуноглобулін закладаються в бюджет і препарат має бути на балансі лікарні.
В нашій лікарні жодна з жінок не отримує препарат безкоштовно! 

Виправити ситуацію знову допоміг дзвінок до Міністрерства Охорони здоров’я. Офіційна відповідь: «якщо на баланс лікарні надійде імуноглобулін, то жінка отримає його безкоштовно». На це в неї є ще 3 місяці.
Я певна, що Тетяна отримає укол безкоштовно. Якщо ні, то наступне розслідування торкнеться не тільки лікарні м. Орджонікідзе, але і органів місцевого самоврядування на предмет розподілення бюджетних коштів.

Боротьба з корупцією починається сьогодні! Я закликаю кожного з вас ДІЯТИ щойно зіткнулися з оплатою безкоштовних послуг, вимаганням хабарів, невиконанням посадових обов’язків, підозрілими схемами, безпідставними відмовами. 
Повірте у власні сили, як це зробила родина Захарченків! Будьте певні, ви знайдете підтримку та допомогу. І не важливо, в якому куточку України ви знаходитесь.
Телефонуйте в уряд, звертайтесь до органів влади, профспілки чи громадської організації та ЗНИЩУЙЕ СИСТЕМУ! 

Ресурси для консультації та вирішення питань:
Урядова гаряча лінія (Кабінет Міністрів України) – 0 800 507 309, цілодобово
Міністерство Охорони здоров’я України – 0 800 801 333, цілодобово
Департамент Охорони здоров’я в Дніпропетровській обл. – 0 800 507 250, з 9:00 до 18:00 у будні
Письмові звернення до міністрів України можна надсилати на електронну адресу, згідно зі специфікою питання - http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=243604156&cat_id=243604112
(лист має бути написаним від руки з особистим підписом та відсканованим в форматі pdf)
Анонімна передача інформації про випадки хабарництва і корупції до ЗМІ - http://www.xabardocs.org/
Коротаєв Сергій, керівник організації «Патріоти Вітчизни» м. Орджонікідзе – 050 363 00 34

Всі дзвінки з мобільних та стаціонарних телефонів на номера 0 800… - безкоштовні.
     
Катя Вишневська


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

5 комментариев

Pаиса 19 марта 2015 16:20
Как ни стpанно, а ситуация очень похожа на случай в Никопольской больнице, котоpый недавно обсуждали - с дедушкой - ветеpаном, его сыном и волонтёpом. Но беpеменная женщина, в этом случае, - пpактически сама ходит и добивается своих законных пpав, опять же, ценой своих неpвов! Надеюсь, сегодняшнее повальное безденежье сыгpает pоль боpьбы с коppупцией и безнаказанностью в "маленьких княжествах" типа Оpджо.Чем дальше от центpа - тем мутнее болото, это пpавда, сама жила там, сталкивалась не pаз. УДАЧИ ВАМ, СОЛНЫШКИ, ГОСПОДЬ ЗАЩИТИТ И ПОДДЕPЖИТ, а в ближайшее вpемя, думаю, Вашему пpимеpу последуют и дpугие. Телефоны выпишу себе обязательно, спасибо pедактоpу и автоpу заметки за полезный матеpиал.
  • 0
szlahta 19 марта 2015 16:46
А что же наш защитник депутат Шипко?)))
Тысячи гипертоников и диабетиков в Никополе не получают бесплатные лекарства!Обращался я на горячую линию губернатора Коломойского! И получил кучу отписок от ио Фисака)))Плевать он хотел на Коломойского, Шипко и остальных генносе)))Главное деньги распилить на асфальт)))
На сайт областного здравохранения есть список бесплатного лекарства и услуг...
Вот как Раиса станет мером, то тогда увидим как она с депутатами деньги выделит на больных))))
  • 0
Pаиса 19 марта 2015 17:08
Цитата: szlahta
Раиса станет мером

)))) Сеpгей, как Вы со мной уже согласились, - слова и мысли матеpиализуются)). Поддеpживаю Ваши позитивные установки)))).Главное, чтобы были сами сpедства, а то я такой "товаpищ", что, pаботая на многих пpедыдущих бюджетных pаботах, некотоpую часть заpплаты "выделяла" на социальные потpебности нуждающихся, т.к. бюджетом многое не пpедусматpивалось.
  • 0
szlahta 19 марта 2015 17:21
Цитата: Pаиса
т.к. бюджетом многое не пpедусматpивалось.

В том то и дело что есть законы, есть программы, есть средства!Но кое кому они нужнее((((
  • 0
Pаиса 19 марта 2015 17:26
Цитата: szlahta
Но кое кому они нужнее((((

Ну ничо, как говоpит Честный, и я согласна, скоpо pебята с фpонтов повозвpащаются - поpядочки наведут. Думаю, я тоже в стоpонке стоять не буду.
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.