ВСІ НОВИНИ:

У Нікополі відкрито єдиний в Україні пам’ятний знак із зображенням фрагменту карти міста

6-го грудня відбулось урочисте відкриття пам’ятного знаку із зображенням фрагменту карти «Запорожжя», яку склав видатний картограф Гійом Левассер де Боплан. Ця визначна подія була присвячена 375-річчю заснування нашого міста.
 
У цей день біля міськвиконкому зібралось чимало представників міської влади, громадських організацій та небайдужих нікопольців. Почесне право відкриття нової архітектурної пам’ятки було надано виконуючому обов’язки міського голови Андрію Фісаку та власне автору цього проекту архітектору Василю Повстюку. Цей захід має важливе значення для збереження історії нашого міста та розвитку польсько-українських відносин, тому ніс особливий патріотичний характер, який підкреслювався розташуванням двох Національних стягів – польського та українського.
 
З історії. Ще в далекому 1639 році військовий інженер та архітектор, капітан Польської Королівської армії Гійом Левассер де Боплан здійснив військово-топографічну експедицію. За її результатами він склав унікальну карту «Частина ріки Борисфен за порогами, що в народі називається Запорожжям від острова Хортиця аж до Евксинського моря» (Чорне море). Карта відома також під менш короткою назвою «Запорожжя». Зараз карта знаходиться в Гданській науковій бібліотеці Польської Академії наук. Вона має велике значення для нашого міста, оскільки на ній серед кількох десятків географічних об’єктів вперше показано урочище «Miketin R» (Микитин Ріг), тобто нинішній Нікополь.
 
Оригінальну сканкопію карти «Запорожжя» Г.Л. де Боплана, а також ще дві копії інших карт IMG_080818 травня 2006 року Генеральний Консул Республіки Польща Ярослав Ксьонжек передав науковій частині Нікопольського краєзнавчого музею для вивчення та публікації. Ще у 2010 році рішенням виконкому було дозволено виготовити пам’ятний знак із фрагментом карти, але втілити це рішення у життя вдалось тільки в цьому році.
Виготовив пам’ятний знак приватний підприємець Валентин Чередниченко.
 
Його відкрито за підтримки народного депутата України Андрія Шипка. У монтажі та благоустрої території навколо надали допомогу депутат облради, Голова Правління та гендиректор ПАТ «НЗФ» Володимир Куцін, депутат облради, гендиректор ЗАТ ВНЦ «Трубосталь» Олександр Фельдман та гендиректор ЗАТ «Сентравіс Продакшн Юкрейн» Юрій Атанасов.
Після урочистого відкриття гостей у стінах міськвиконкому зустрічав Народний фольклорний ансамбль «Микитин Ріг» та школярі у національному вбранні.
 
Також всі бажаючі могли подивитись виставку унікальних ляльок-мотанок.
IMG_0989Прес-конференція. Ініціаторами цього проекту стали керівники Нікопольської громадської організації «Товариство польської культури ім. Марії Конопницької у Нікополі» Павло і Гражина Андрощук. Під час прес-конференції, яка відбулась після відкриття, вони висловлювали слова щирої вдячності за підтримку і доброзичливість, та зачитували листи від польських високопосадовців. Також вручили Подяки від Генерального Консульства Республіки Польща (у місті Харків) Андрію Фісаку, Василю Повстюку та Мирославу Жуковському. Власне подружжя Андрощуків також було удостоєно цими нагородами. Очільнику міста, його заступникам Сергію Донцю та Ользі Коник передали пам’ятні подарунки від польської сторони.
 
«Цей захід став ще одним важливим кроком у зміцненні дружніх польсько-нікопольських відносин. А також у збереженні архітектурної та історичної спадщини нашого міста. Але ми не зупинимось на цьому. Я впевнений, що ми і в подальшому будемо розвивати партнерські відносини з дружньою Польщею», — підкреслив Андрій Фісак.
 
У Нікополі відкрито єдиний в Україні пам’ятний знак із зображенням фрагменту карти міста
У Нікополі відкрито єдиний в Україні пам’ятний знак із зображенням фрагменту карти міста
У Нікополі відкрито єдиний в Україні пам’ятний знак із зображенням фрагменту карти міста

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.