ВСІ НОВИНИ:

Як Нікополь відсвяткував свій 375-річний ювілей

28 вересня Нікополь відсвяткував свій 375-річний ювілей. З цієї нагоди в центрі міста відбулись святкові заходи. Кожен із них особисто відвідав виконуючий обов’язки міського голови Андрій Фісак.

НАЙШВИДШОМУ – 2 ТИС. ГРН.
Щорічно, до Дня міста в Нікополі проводиться забіг «Нікополь – місто здоров’я» на приз міського голови у розмірі 2000 грн. Цього року бажаючих позмагатись у швидкості виявилось 61, від маленьких дошкільнят до пенсіонерів. Бігли від кільця, що біля міськради, до дитячої міської лікарні, по вул. Електрометалургів і назад. Варто зазначити, що два роки поспіль переможцем міського забігу був 28-річний Михайло Машистов, який цього року також брав участь у забігу, але без права на головний приз. Та навіть це не завадило йому фінішувати першим цьогоріч. Офіційним переможцем став 17-річний Володимир Драгун, який і отримав грошовий сертифікат та Почесну Грамоту. За руку з татом добіг до фінішу і наймолодший учасник забігу, трирічний Савелій Селіванов і отримав у винагороду велику м’яку іграшку та Почесну Грамоту. Власником термосу та Почесної Грамоти став і найстарший учасник, 66-річний Павло Малий. Також всі учасники віком до 14 років отримали солодкі подарунки.

ПАТРІОТИЧНИЙ ПАРАД БАЙКЕРІВ
Одним із запальних моментів святкування Дня народження нашого міста став парад байкерів. Мотоциклісти о 10 годині ранку влаштували на центральних вулицях справжнє мото-шоу з патріотичними елементами. На байках розвивались два символічних стяги – український національний та прапор Нікополя. Серед них особливо виділявся мотоцикл, розмальований у національні кольори. Його власник Артем Зіпа розповів нам про зародження такої ідеї.
- Я мандрую різними країнами: був у Грузії, Вірменії, Росії, тому хочеться, щоб було зрозуміло, з якої я держави. Особливо це актуально у такі складні часи для України. І ми, байкери, таким чином намагаємось підтримати патріотичний дух в Нікополі. 
Патріотично налаштовані байкери після проїзду влаштували виставку своїх «залізних коней». Мешканці міста із особливою цікавістю розглядали яскраві мотоцикли і фотографувались поряд з ними. 

ВИСТАВКИ НА АЛЕЇ
На центральній алеї міста, за адмінбудівлею міськради, вільного місця майже не було. По обидві сторони представлені різноманітні виставки, ярмарки та показові заняття. Це були і унікальні роботи місцевих художників та дивовижні дитячі макети «Місто майбутнього», і неймовірна виставка голубів та яскраві козацькі постановки. Привертала увагу велика дошка, на якій всі бажаючі писали побажання нашому Нікополю. Цікавою новинкою для містян стало показове заняття гостей із Дніпропетровська, послідовників «Фалунь Дафа» - системи самовдосконалення душі та тіла, які демонстрували для всіх присутніх комплекс нескладних вправ. 

ТВОРЧІ РОБОТИ БІЛЯ МУЗЕЮ
Біля міського краєзнавчого музею всі бажаючі мешканці милувались цікавими виставками творчих робіт з національними відтінками. Там можна було побачити та придбати справжні українські вишиванки ручної роботи різних розмірів та кольорів. Одна з таких зацікавила Андрія Фісака, який вирішив її придбати для свого молодшого сина. Вишиванки представляла майстриня Ольга Дегтяннікова. Поспілкувашись з нею, ми дізнались, що це роботи її мами, які вишиті під образами за всіма традиціями, тому точно стануть оберегами для кожного, хто придбав вишиванку. Сама Ольга займається новим напрямком мистецтва – шиє м’які, іноді навіть ароматні, тильди в образі ляльок, зайців, подушок та інших іграшок для затишного домашнього інтер’єру. 
 
Різноманіття оберегів, посуду, ляльок, квітів та інші цікаві речі – все це милувало око нікопольців. І, звичайно, не обійшлось без картин. Місцеві художники цього дня виставили на показ свої найкращі живописні роботи із зображенням історичних подій нашого краю, його сучасних краєвидів та віртуальних фантазій майстрів, а також пейзажі та натюрморти. Особливо дивували картини з бісеру та сухих рослин. Любителі скульптур теж знайшли для себе цікаві експонати.  

ХРЕСНА ХОДА І МОЛЕБЕНЬ
День народження Нікополя співпадає з Днем Ангела міста, що традиційно відзначається хресною ходою та молебнем за участю духовенства, міської влади, військових, а також всіх бажаючих жителів міста. Учасники святкової ходи розпочали крокувати від Спасо-Преображенського собору. Пройшли по вулиці Електрометалургів до Хреста на місці зведення кафедрального собору Святого Микити (навпроти адмінбудівлі міськради). Саме тут і відслужили святкову молебень «О граде Никополе и всех живущих в нем».
 
Цей захід у нинішньому році був по-особливому актуальним для збереження миру та злагоди у нашому рідному Нікополі. Після духовної церемонії архієпископ Криворізький та Нікопольський Єфрем подарував Андрію Фісаку символічну ікону-оберіг із зображенням Святого Великомученика Микити. Також підвели підсумки конкурсу на кращий твір про своє місто, який проводився серед школярів. Його переможцем стала Діана Матвієнко – учениця 11-го класу СЗШ № 22, друге місце посіла шестикласниця з 20-ї школи Катерина Бикова, а третє – учениця 9-го класу СЗШ № 10 – Анна Желудкова. Всі вони були нагороджені пам’ятними золотим та срібними хрестиками. 


ТАНЦЮВАЛЬНІ ЗМАГАННЯ
На сцені біля фонтану гостей свята розважали веселі ведучі та талановиті артисти міста. Трохи згодом територію біля сцени зайняли активні танцюристи, які змагалися між собою у стилі танцю «Break dance». 18 обдарованих брейкдансерів  з Нікополя та Дніпропетровська змагались за першість у конкурсі. Після запеклої танцювальної боротьби, перемогу отримав гість із Дніпропетровська Сергій Кондрацький. Друге місце дісталось керівнику нікопольської танцювальної школи «On Top» Дмитро Поляков.
По закінченні концертної програми керівник міста Андрій Фісак нагородив Почесними Грамотами власників голубів та переможців танцювального баттлу. 

ОСІННІЙ РИНГ
О 13-ій годині на Європейській площі розпочалась традиційна матчева зустріч з боксу під назвою «Осінній ринг». У змаганнях взяли участь 40 юних спортсменів з Енергодару, Томаківки, Дніпродзержинська, Марганця та Нікополя. Перед початком зустрічей всіх спортсменів привітали творчі колективи із сусіднього Орджонікідзе, а в перервах настрій боксерів підіймали місцеві таланти. Перед почтам змагань ми поспілкувались з нікопольським спортсменом Владиславом Деколюком, який вже два роки займається боксом, дізнавшись про його настрій перед боєм:
- Я прийшов змагатись з бойовим настроєм. Налаштований лише на перемогу на честь Дня народження славетного Нікополя. У цей день хочу побажати всім жителям міста міцного здоров’я та здійснення всіх бажань. 
В результаті видовищного спортивного дійства переможці та призери змагань отримали медалі і грамоти. Кращі в номінації «За кращий бій», «За волю до перемоги», «За кращу техніку» нагороджені грамотами та пам’ятними статуетками «Боксер». 

ДНІПРО-КОЛОС - 3:2
На стадіоні «Електрометалург» відбулась легендарна футбольна зустріч двох команд-ветеранів – нікопольського «Колоса» та дніпропетровського «Дніпра». Цей матч футболісти присвятили всім нашим воїнам, які зараз беруть участь в АТО на Сході країни. Футбольна зустріч пройшла у теплій дружній атмосфері. Суперники грали у своє задоволення, але з присмаком суперництва. Фінальний свисток визначив тільки одного переможця – ФК «Дніпро», який переміг ФК «Колос» з рахунком 3:2. 

ТЕПЕР НІКОПОЛЬ МАЄ ТОМОГРАФ  
Того ж дня, у міській лікарні № 1 відбулась презентація новенького комп’ютерного томографа. Тепер мешканці Нікополя та району зможуть проходити якісну діагностику, що дасть змогу підвищити ефективність лікування навіть найскладніших захворювань.

Прес-служба міської ради

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.