ВСІ НОВИНИ:

Зірниця по Нікопольськи

16 травня з 9.00 у місті Нікополі на території парку «Перемоги» біля макету Каховського водосховища пройшла військово – патріотична, спортивна гра «Зірниця» в якій прийняли участь більше двадцяти середньо освітніх шкіл міста. На цей раз організацію цього заходу повністю взяв на себе Нікопольський відділ освіти і науки, провели без розголосу, дуже скромненько, чи то у зв’язку з напруженими обставинами на Україні, чи для галочки, щоб було.
 
За номінаціями по конкурсам перемогли : орентування на місцевості школа № 13; установка наметів школа № 23; подолання полоси з припонами школа № 3; стрільба по мішеням школа № 21; метання гранати у ціль школа № 4; перетягування канату школа № 26; медична допомога школа № 9; прибирання території школа № 20. По незрозумілим для мене причинам був відсутній конкурс на знання Кодексу лицарської звитяги козачат та історії рідного краю.
 
По загальним результатам визначили трете місто школа № 20, друге місто школа № 3, перше місто та перехідний прапор переможця отримала школа № 23. За чесність був нагороджений грамотою В’ячеслав Дольник учень 23 школи, який знайшов загублений дорогий телефон Ірини з 15 школи та чесно передав його наглядачам – козакам. Як сказав виконуючий обов’язки міського голови Михайло Метер не за бюджетні кошти діти були нагороджені дипломами, грамотами, кубком та поїздкою на острів Хортиця.
 
Вже не одне покоління батьків, з моменту розпаду Радянського союзу, виросло без ідеології, виховане на автопілоті пост радянських або особистих родових цінностей, які ще мерехтять добром в батьках, поки, нібито, будувалася нова незалежна держава. Ось чому я намагаюся розвивати саме українське козацтво, бо має бути ідеологія. Держслужбовці ламають голову - як знизити приступність, привчити людей до порядку? Створюються Муніципальні гвардії, та інші силові підрозділи, це добре , але це стримуючий фактор слідства, поведінки, а причина у відношенні до життя, у вихованні.
 
Повинна бути ігрова програма в школах , граючись діти навчаються , втілюючи в себе те у що грають. З 2003 року офіційно існує військово - спортивна, патріотична програма, гра ‘’ Сокіл ‘’ ( Джура ), але вона складна , як стверджують вчителі , для реалізації в середніх школах, тому застосовувалася дуже рідко в окремих патріотичних громадських формуваннях . І ось 21.09.10 року наказ Міністерства освіти і науки № 886 « Питання підготовки та проведення Всеукраїнської військово –патріотичної, спортивної гри « Зірниця » з обов’язковим виконанням.
 
У 2011 році на Свято Покрови Божої Матері, 14 жовтня, на площі Богдана Хмельницького за участю міського відділу освіти було проведено відкриття міської військово-патріотичної, спортивної програми-гри ‘’Зірниця на козацьких стежках’’, яка започаткована та втілюється за допомогою громадської організації ‘’Нікопольська Січ’’(отаман Шевченко О.В.) при участі Асоціації громадських організацій м. Нікополя ‘’Авангард’’(голова Дніпровський О.Б.). Програма була погоджена та затверджена відділом освіти та науки, відділом культури, молоді, спорту та туризму, Нікопольським об’єднаним військовим комісаріатом, АГОН ‘’Авангард’’, ГО ‘’Нікопольська Січ’’.
 
Велика міська гра цієї виховної програми для школярів пройшла у 2012 та 2013 роках. Вже неодноразово до міської влади звертаються представники інших громадських організацій, які зараз входять до складу ГО ‘’Рада отаманів Війська Запорозького Низового’’ з пропозицією проведення військово – патріотичної, спортивної гри ‘’Сокіл’’ (Джура), як секретар цієї Ради, доводю що програма‘’Зірниця на козацьких стежках’’ це по суті і є програма ‘’Сокіл’’ (Джура) адаптована мною у скороченому (спрощеному) варіанті для місцевих шкіл, бо Джура має добру виховну основу, що дуже слабо у теперішній грі ‘’Зірниця’’. Враховуючи політичні вподобання того часу, згідно з розпорядженнями міністра Табачника, програмі під назвою ‘’Козацькими стежками’’ була надана назва з приставкою Зірниця, але зараз в цьому немає потреби і місцевій військово – патріотичній, спортивній програмі, що проводиться у місті Нікополь на засіданні Ради отаманів Війська Запорозького Низового 11 квітня 2014 року було прийнято рішення повернути її справжню всеукраїнську назву ‘’Сокіл’’(Джура )та умови відповідно до всеукраїнського статуту проведення цієї програми та гри.
 
Таке рішення узгоджено між громадськими об’єднаннями організацій АГОН’’Авангард’’ та ГО ‘’Рада отаманів Війська Запорозького Низового’’ , куди входе біля 12 козацьких та 8 інших організацій бойового братства, що разом на подальше бажають допомагати участю у вихованні молоді. Треба відзначити, що козацькі організації Ради отаманів ВЗН збираються на засідання рідко, не афішуючи, бо у відмінності від ряджених кізяків займаються реальними справами, крім роботи з молоддю, патрулюють, стоять на блок постах, майданах, працюють, тому в більшості справи вирішуються оперативно у телефонному режимі. До місцевої влади був направлений лист з вимогою внести відповідні зміни у місцеву військово – патріотичну, спортивну програму – гру та провести в кінці травня, або на початку літа 2014 року у відновленому форматі.
 
На протязі чергового учбового року долучати до заходів відповідно з умовами цієї виховної програми представників вказаних громадських об’єднань. Відповідь прийшла 15 травня ( гра відбулася 16 травня), де було запрошення організаціям до участі та визначено що з 2013 року впроваджується дві програми ‘’Зірниця’’ і ‘’Сокіл’’ (Джура) і буде у наступному році проведено дві гри. Ось такий маразм шановні громадяни! Як поясняти тепер дітям, чому вони два рази будуть грати в те, що так схоже, тільки назви різні. А все тому, що хтось дуже не хоче розставатися з пережитим Зірничним - Радянським минулим і роздвоює суспільство. Я згоден, що у СРСР Зірниця була супер гра, але тоді була інша держава з атеїстичною ідеологією, якої вже не має, так навіщо чіплятися за розвалившийся устрій життя!
 
Крім цих складнощів у школах не має методистів по напрямку військово – патріотичного виховання, не має відповідних баз. Будемо і далі вимогати та сподіватися на краще. Козаки Нікопольської Січі та Микитинської Січі постійно по запрошенням місцевих шкіл приходять та виступають перед школярами та вчителями з історично – патріотичними програмами. Афганці в своєму самостійно створеному музеї по вул. Першотравнева буд.15А постійно проводять екскурсії. У військово патріотичних клубах безкоштовно займаються з дітьми козаки ГО ‘’Нікопольська Січ’’ та ГО ’’Союз десантників Нікополя’’ у клубі ‘’Козацький десант’’, КТ ‘’Затопська Січ’’, прикордонники Нікополя у клубі ‘’Патріот’’.
 
Є ще добрі приклади, попре всі складнощі, як що керівники патріоти, то недоробки у законах не заважають робити добрі справи. У 2012 році я звернувся до Нікопольської райдержадміністрації з пропозицією, також, впровадити ‘’Зірницю на козацьких стежках’’ у школах району, зам. голови Нікопольської райдержадміністрації, потомственний козак, отаман ГО’’Нова Січ’’ Микола Хнюкало, якийсь час поміркувавши, порадившись з начальником відділу освіти та науки Нікопольської райдержадміністрації, козаком Затопської Січі Сергієм Фініковським, вирішили втілювати у школи програму ‘’Сокіл’’(Джура).
 
І в 2013 році, самостійно, легко та красиво, з патріотичним, радісним настроєм вчитилів та дітей підготували та провели у селі Капулівка, на мій погляд, для першого разу, на вищому рівні. Не завадило їм це, провести і Зірницю у Червоногригорівці. А от методист Марганецького відділу освіти, наша козачка, Євгенія Малишко у школах міста Марганець ще з 1993 року проводе самостійно створену військово – патріотичну, спортивну програму, гру ‘’Козацькими стежками’’, це ось реальний приклад, що і один в полі воїн, даже як що цей Воїн маленька, струнка жіночка.
Слава Україні!
Зірниця по Нікопольськи
Зірниця по Нікопольськи
Зірниця по Нікопольськи
Зірниця по Нікопольськи
Зірниця по Нікопольськи
Отаман ГО’’Нікопольська Січ’’ 
секретар ГО ‘’Рада отамнів 
Війська Запорозького Низового’’
Олександр Шевченко.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

2 комментария

Хуторянин 19 мая 2014 14:36
Замечательно! Молодцы! Как будто в детство вернулся, в пионерский лагерь.
  • 0
mon avis 19 мая 2014 19:28
Школа 23 как всегда умнички.Вот умеет директор собрать у себя инициативных знающих специалистов,умеющих научить детей.А ведь детки окраин непростой.но очень целеустремленный народ.Молодцы
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.