ВСІ НОВИНИ:

Фінансова звітність ОСББ

     Сьогодні у будинках, в яких були створені ОСББ,  існує безліч проблем господарювання. Ще одна проблема з’явилась, коли прийшов термін подавати річну звітність за 2013 рік. Управління статистики у місті Нікополі та Нікопольська ОДПІ почали вимагати від ОСББ здачі Балансу. 99% існуючих у місті об’єднань багатоквартирних будинків такий звітний документ ніколи не подавали, але на вимогу органів державного контролю вимушені  терміново заповнювати певні дані.
     Розглянемо деякі аспекти складання фінансового звіту – Баланс.
    Відповідно до Національного положення бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» (НПБО1) баланс це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.
     Із цього твердження виникає декілька  питань.
     По-перше, чи має ОСББ активи, які відображаються в балансі?
   У відповідності до НПБО1, активи - ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому. Але ОСББ створюється в будинках не для отримання економічних вигод, а для належного утримання та використання неподільного і загального майна. Як визначають Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Типовий Статут ОСББ, об’єднання є неприбутковою установою і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання. То незрозуміло, які економічні вигоди отримують співвласники від володіння неподільним загальним майном.
    Доречи, у самому НПБО1 визначено, що фінансова звітність формується з дотриманням принципу автономності. Тобто, кожне підприємство розглядається як юридична особа, що відокремлена від власників; тому особисте майно і зобов’язання власників не повинні відображатись у фінансовій звітності підприємства.
  По-друге, які зобов’язання ОСББ має відображати в балансі? Зобов’язання це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. Оскільки ОСББ не має ресурсів, що втілюють економічні вигоди, та ніяка заборгованість не призведе до їх зменшення. А отже, ОСББ не має зобов’язань, які мають відображатись в балансі.
    По-третє, яким видом підприємства є ОСББ? Управління статистики має забезпечувати підприємства необхідними бланками звітності. Бланк балансу, який видається для заповнення ОСББ, має позначку у правому верхньому куті «Додаток 1 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва».
У відповідності до Наказу Державного комітету статистики України № 125 «Про затвердження Методичних положень щодо формування статистичної інформації  про діяльність суб'єктів малого підприємництва» суб'єкти малого підприємництва це:
     - юридичні  особи  -  суб'єкти   підприємницької   діяльності будь-якої  організаційно-правової  форми  господарювання  та форми власності,  в  яких  середньооблікова  чисельність  працюючих   за звітний  період  (календарний  рік)  не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500000 євро;
    - фізичні   особи,   зареєстровані  у  встановленому  законом порядку як  суб'єкти  підприємницької  діяльності.
    ОСББ є юридичною особою, але його діяльність не є підприємницькою. Відповідно до Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Отже, ОСББ не є малим підприємством.
     А взагалі, чи визначено Державною службою статистики України подання балансу ОСББ у 2014 році? Для цього звертаємось на офіційний сайт Головного Управління статистики у Дніпропетровській області. На сайті розміщено Табель (перелік) форм   державних  статистичних   спостережень  для  підприємств,  організацій  та  установ Дніпропетровської області на 2014 рік. Табель містить перелік форм державних статистичних спостережень, які були затверджені Держстатом України на 2014 рік. По кожній формі наводиться її найменування, індекс, періодичність та строки подання, перелік респондентів (хто подає). В переліку респондентів знаходимо ОСББ і визначаємо, що у 2014 році об’єднання мають подавати форми:  «Житловий фонд» та «Про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії».
     Що стосується вимог подання балансу до Нікопольської ОДПІ, то відповідь шукаємо у податковому законодавстві. У відповідності до п.46.2 Податкового кодексу платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Але, ОСББ є неприбутковою установою і складає не податкову декларацію з податку на прибуток, а звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій.
    Отже, можна зробити висновок, що на сьогодні не розроблено бланк звітності, який об’єктивно містить інформацію про фінансовий стан ОСББ. ОСББ не має активів та зобов’язань, які мають бути відображені в балансі. ОСББ не є суб’єктом малого підприємництва. Держкомстат України не вніс баланс ОСББ до переліку форм державних статистичних спостережень. ОСББ є неприбутковою установою і не подає податкову декларацію з податку на прибуток.
   Таким чином вважаю, що законодавче поле не врегульовує обов’язковість подання фінансового звіту Балансу об’єднаннями співвласників багатоквартирного будинку.
     Запрошую фахівців для обговорення питання.


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

45 комментариев

szlahta 10 февраля 2014 06:38
http://durdom.in.ua/public/sys/img_52f776fa24b30.jpg
Немного юмора.
А так статья правильная.Даже и обсуждать нечего. Может в суд прямо подавать или еще каким то образом бороться?
  • 0
Алексей Савченко 10 февраля 2014 07:16
Сдавать пустой бланк? С прочеркми? Не вариант?
--------------------
"-Меня часто спрашивают, за что мы сражаемся? Могу ответить: Перестанем сражаться - тогда узнаете"
У. Черчилль
  • 0
infopotok 10 февраля 2014 10:11
ОСББ - это мина... новой конструкции... какой? она будет взрываться бесконечное кол-во раз и в разных точках Украины.
Сейчас эти проблемы не имеют такого размаха, так как отпугнут даже самых доверчивых к подобной форме хозяйствования.
Но придет время, когда жильцам придется содержать чуть ли не целый руководящий штат как для любой фирмы, и бухгалтера, и юриста, и соответственно председателя.
Подумайте что скоро вам придется отчитываться о надежности всего дома, и вас заставят заключать договор с смотрителем зданий и сооружений (еще и с лицензией). Все закупаемые материалы для ремонта или услуги так же будут под жестким контролем и будут продвинуты "нужные и правильные" компании... ух... перечислять можно массу будущих прелестей для членов ОСББ.
  • 0
Bot 10 февраля 2014 10:24
Цитата: Алена Черная
досягнення ... соціальних результатів
А навіщо нам це? "Иметь" - так королеву!
  • 0
Маслов 10 февраля 2014 10:40
Цитата: infopotok
Но придет время, когда жильцам придется содержать чуть ли не целый руководящий штат как для любой фирмы, и бухгалтера, и юриста, и соответственно председателя.

Ну если у вас у самих не хватит мозгов организовать свой быт,то вам конечно кого то навяжут. Это и в законе прописано. А по поводу тарифа,так это только людям решать.
  • 0
infopotok 10 февраля 2014 10:54
Цитата: Маслов
Ну если у вас у самих не хватит мозгов организовать свой быт,то вам конечно кого то навяжут
вы с какой планеты? если вы у нас на планете Земля адаптируетесь, то возможно поймете, что у нас все и всегда навязывается... остальное это иллюзия в вашем мозгу smile
  • 0
Маслов 10 февраля 2014 12:47
Цитата: infopotok
вы с какой планеты?

Я живу в доме ОСББ,в котором люди определили размер тарифа и обслуживающую организацию. Хотя сразу нам пытались навязать подстилку токарёвскую - Рясного и тариф при нём 2,50 с м кв.. Я говорю то что есть,а у вас как то размыто всё. По моему в нашем городе домов ОСББ предостаточно,хотя бы для сравнения с домами коммунального сектора.Уверен жалобы на коммуналку(Комфорт и остальная пиз..та) зашкаливают. Или у вас другая инфа? Вы говорите о тех проблемах,которые могут быть..... Не торопитесь бояться. Если будут,тогда и говорить будем
  • 0
Алена Черная 10 февраля 2014 13:38
Цитата: infopotok
придет время, когда жильцам придется содержать чуть ли не целый руководящий штат как для любой фирмы, и бухгалтера, и юриста, и соответственно председателя.
Подумайте что скоро вам придется отчитываться о надежности всего дома, и вас заставят заключать договор с смотрителем зданий и сооружений (еще и с лицензией). Все закупаемые материалы для ремонта или услуги так же будут под жестким контролем и ... перечислять можно массу будущих прелестей для членов ОСББ.

Вы правы! Возможно так и будет. Пока есть всего два варианта развития. Или Ваш, или тот, что был представлен на этом сайте в статье "Для сторонников антиМайдана, что будет если Майдан все-таки проиграет: "С жильем в многоквартирных домах будет еще интереснее. По новому проекту жилищного кодекса местные органы власти могут вам назначить управляющую кампанию, причем управляющей компанией сможет быть только лицензированная кампания (ну вы же понимаете), и эта кампания имеет право устанавливать услуги и цены которые пожелает, главное, чтобы мэрия согласовала.".
Сегодня ОСББ в Никополе имеют полное право выбора обслуживающих компаний. И это пока работает нормально. Каждому собственнику решать, или самому нанимать руководящий штат, или это сделают за него. По моему, первый вариант выигрывает.
  • 0
Bot 10 февраля 2014 15:18
Платня 1,25грн/м.кв.
Площа 2-х кімнатної - 50 м.кв.
Тобто платня 62,5грн/міс.

А для зрівняння за кабельне ТВ - 37грн/міс.
Це для початку...

І то в мене безкоштовне цифрове ТВ efirt2.tv
  • 0
Алена Черная 10 февраля 2014 16:36
Цитата: Bot
А для зрівняння за кабельне ТВ - 37грн/міс.

Не могли бы Вы уточнить, какая связь?
  • 0
Bot 10 февраля 2014 16:43
У розмірності smile
  • 0
Алена Черная 10 февраля 2014 16:53
Цитата: Bot
У розмірності

Так 62,5 грн. это много или мало? С учетом того, что у Вас цифровое ТВ. money
  • 0
Bot 10 февраля 2014 17:18
Шановна, Олена.
Я ж вірно розумію, що ви голова декількох ОСББ.
Тому Ви це все знаєте.
Тому для інших.

Я живу у багатоквартирному домі на 70 квартир.
У середньому площа квартири біля 50 кв.м.
Платня 1,25 грн/м.кв.
Загалом: біля 4,4 тис.грн. у місяць.
Податки на зарплату біля 35%.

Тобто на все в ОССБ залишається біля 3,2тис.грн./місяць.
А саме на 3-и мінімальні зарплатні людей.

У СРСР двірник обслуговував декілька домів.
Тому двірник в нас на 0,5(1/6) ставки мінімальної зарплатні.
Бухгалтер та голова ОСББ теж щось таке...

А за що мені каналізацію полагодять?
То наша голова така як є.

Ключниця або Плюшкин...
  • 0
Bot 10 февраля 2014 17:25
Був такий анекдот:
-Гарна робота пожежником, а коли пожар - хоч звільняйся.
  • 0
Bot 10 февраля 2014 17:34
Я делегував свої повноваження для мера на 5 років.
Питання:
- чи можу Я щось робити у місті?
- чи відповість мер за свої дії?
- коли це все? smile
  • 0
Алена Черная 10 февраля 2014 17:59
Цитата: Bot
А за що мені каналізацію полагодять?

А Ви зі свого будинку вирішили зробити приватний ЖЕК та забезпечити зарплатою трьох осіб?
Керую будинком на 70 квартир 4 під'їзди. Планові надходження 3500 грн. на місяць. Квартплата 1,12 грн. за кв.м. Заробітна плата двірника 350 грн., електрика 100 грн., слюсаря 250 грн., керівника-бухгалтера 300, паспортиста 50 грн. Тобто фонд оплати праці 1050 грн. Нарахування на з/пл 36,77% тобто 386 грн. Банківські послуги 50 грн. Витрати на освітлення сходових клітин (без технологій енергозбереження) 300 грн. Є ще інші щомісячні витрати, але вони незначні. Тобто, маємо у розпорядженні 1500 грн. щомісячно (якщо незначна кількість аварійних ситуацій).
Яка нормальна людина буде працювати за 100-300 грн. на місяць? У тому і є переваги Асоціації. Весь персонал працює на декількох будинках, які гарантують стабільну зарплату в обмін на систематичне обслуговування.
Перший каналізаційний випуск в будинку на 70 квартир було замінено за кошти об'єднання через рік після створення ОСББ без додаткових внесків.
  • 0
Bot 10 февраля 2014 18:52
А от WiFi по будинку ви провели?
Така велика і відома компанія "Київстар" не планує розводку і-нету по багатоквартирним домам. Те що роблять її нікопольські працівники - заборонено - "воздушки(рус)" по вулиці згорять разом із технікою у грозу.
Хоч скільки коштує проект WiFi для багатоквартирного будинку?

По цифровому ТВ:
з 2015 в ефірі тільки воно.
Чи знаходяться Ваші дома у зоні прямої видимості ретранслятора: будуть ловити сигнал звичайні кімнатні антени? (який сигнал у dB-децибелах)
  • 0
Bot 10 февраля 2014 19:03
В Україні використання Wi-Fi без дозволу Українського державного центру радіочастот можливо лише в разі використання точки доступу із стандартною всенаправленою антеною (<6 Дб, потужність сигналу до 100 мВт на 2.4 ГГц і до 200 мВт на 5 ГГц) для внутрішніх (використання усередині приміщення) потреб організації (Рішення Національної комісії з регулювання зв'язку України № 914 від 2007.09.06).

В разі сигналу більшої потужності або надання послуг доступу в Інтернет, або до яких-небудь ресурсів, необхідно реєструвати передавач і отримати ліцензію УДЦР.

Джерело uk.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

Тобто для організації ОСББ проект не потрібен?

Бо на даху одне павутиння дротів і юрби і-нетників.
  • 0
infopotok 11 февраля 2014 08:37
Я бы хотел еще отметить простую деталь для всех... пока у вас в доме нет серьезных разрушений и аварий, данных поступлений от квартплаты, будет достаточно средств дабы наиграться в ОСББ.
Система ЖКХ в Советском Союзе была создана совершенно на других базовых основах. Прежде всего государство строило новые дома не только для новых семей, но и для улучшения жилищных условий. Заметьте что цены на энергоносители, стройматериалы, услуги не содержали такой статьи как прибыль, и являясь "хозяином" всего, не завышало цену ни на чем... поэтому цены в некоторых годах даже снижались. И в конечном счете государство сносило одни дома, и переселяли семьи в новые... а что сейчас имеем?

А имеем, то, что все дома старые shok1 или вы не хотите посмотреть на несколько лет вперед? У кого то дома начнут разрушаться через 10 лет, у кого то через 20-30... и у кого из ваших жильцов будут средства приобрести новое жилье? а стариков будете просто выбрасывать в канаву?
  • 0
szlahta 11 февраля 2014 08:39
Цитата: infopotok
а стариков будете просто выбрасывать в канаву?

А социальное жилье от Токаря за чем строят??? girl_ang1
  • 0
Алена Черная 11 февраля 2014 17:00
Цитата: infopotok
у кого из ваших жильцов будут средства приобрести новое жилье? а стариков будете просто выбрасывать в канаву?

ОСМД не создается для того, чтобы приобретать жильцам новое жилье. Это совсем другая история. А кто, по Вашему мнению, будет перестраивать дома в частном секторе? ОСМД это вариант, как поддержать свое жилье в нормальном состоянии. О Советском Союзе можно вспоминать много, но живем уже в другом мире.
Цитата: astorsky
Сдавать пустой бланк? С прочеркми? Не вариант?

Совместно с Управлением статистики остановились на этом варианте. Спасибо.
  • 0
infopotok 11 февраля 2014 17:08
Цитата: Алена Черная
ОСМД это вариант, как поддержать свое жилье в нормальном состоянии.
на 2-3 тыс. грн. на месяц? вы верно шутите... а если не шутите, то со здравым смыслом у вас проблемы
  • 0
Алена Черная 11 февраля 2014 17:27
Цитата: infopotok
на 2-3 тыс. грн. на месяц?

Так 2-3 тыс. в ОСМД ежемесячно, а не так, как в коммунальных домах раз за 40-70 лет. И опять же, выше я говорила о текущих затратах на содержание дома, а не о фонде капитального ремонта.
Поддерживать жилье в нормальном состоянии это не только вкинуть 300-700 тысяч в ремонт крыши, как сейчас надеется каждый многоэтажный дом в городе.
Поддерживать, это также означает своевременно устранять аварийные ситуации, не допускать замачивания фундамента, обрезать деревья, которые разбивают шиферную крышу, прочищать дымоходы ежегодно, а не раз в 5-10 лет, менять участки непригодных коммуникаций, убирать ливневые воды от дома и т.д. Может со здравым смыслом у меня и проблемы, но я это делаю. Может не всегда все получается, но не сижу и не мечтаю о Советском Союзе.
  • 0
Bot 11 февраля 2014 18:55
Цитата: Алена Черная
Витрати на освітлення сходових клітин (без технологій енергозбереження) 300 грн.
А опалення з вентиляцією не потрібні уночі?!
Цитата: Алена Черная
прочищать дымоходы ежегодно
Горгаз же у цьому році казав, що перевірка щорічно і безкоштовно, а от ремонт за необхідністью:
Цитата: Нач.горгаза Иван Ковтонюк
Проведения ВТО отопительных приборов и колонок проводится 1 раз в год, если в квартире или доме установлена только газовая плита – 1 в 3 года.
В тариф входит проведение плановой технической проверки, а все ремонтные работы газовых приборов оплачиваются согласно утверждённым расценкам
Джерело: //"Новый Репортер"
url : http://newreporter.info/index.php/home/nikopolnews/489-2013-10-03-09-14-40
  • 0
Егорка 11 февраля 2014 18:58
infopotok,
Лично у меня председатель ОСББ подходит ко всем вопросам с полной ответственностью.У меня были проблемы с канализацией,три дня к ряду приезжала аварийка,у нас в подъезде поменяли двери и окно(металло-пласт.),установили свет с датчиками движения,метется двор.Я могу в любое время позвонить Алене Черной и она сразу принимает меры.Можете мне не верить,но это правда.
  • 0
Маслов 11 февраля 2014 19:20
Bot,
По вашим коментам делаю вывод,что вы по теме полный ноль. Дымоходами занимается совсем другая структура. И ещё,не читайте бесплатных газет. Вы смешны в своих довоах
  • 0
Маслов 11 февраля 2014 19:31
Алена Черная,
Я думаю Вам не стоит вступать в полемику с людьми,абсолютно не компетентными в данном вопросе.Вы делаете своё дело и у Вас это по ходу получается.
  • 0
infopotok 12 февраля 2014 08:18
Цитата: Егорка
,у нас в подъезде поменяли двери и окно(металло-пласт.),установили свет с датчиками движения
и позвольте уточнить, сколько обошлась данная замена по сумме? на сколько месяцев вперед ОСББ остался без средств даже на дворника?
Цитата: Алена Черная
Может не всегда все получается, но не сижу и не мечтаю о Советском Союзе.
не перекручивайте смысл моих слов, иначе попадаете в разряд черноротых баб, которым "абы погавкаться".

Цитата: Маслов
Я думаю Вам не стоит вступать в полемику с людьми,абсолютно не компетентными в данном вопросе

маслов, вы вспомните басню Крылова "Кукушка и петух"... как с вас обоих писаны.

Вы право как обиженные дети, я акцентировал ваше внимание на проблемах которые вам придется решать в ближайшем будущем, а вы сразу в обидку и стоим на своем. Поэтому вот такие проблемы по всей стране... мозгов на анализ ситуации на год-три-пять вперед вообще нет.
  • 0
Маслов 12 февраля 2014 08:45
Цитата: infopotok
мозгов на анализ ситуации на год-три-пять вперед вообще нет.

А что Вы предлагаете? Может так и продолжать сидеть на попе и ждать,пока такие как Токарь убьют в край моё жильё? Вы описали проблеммы в общем, а если да кабы. Такие проблеммы могут возникнут в любом доме,как ОСББ так и ком. собственности(кстати во втором случае это более вероятно)и поверте,механизм их решения один и тот же. Так что похоже у вас мозгов очень мало.
  • 0
Егорка 12 февраля 2014 09:00
Цитата: infopotok
,у нас в подъезде поменяли двери и окно(металло-пласт.),установили свет с датчиками движения

Вы же внимательно читали,что я писал? Двор метется регулярно.

Цитата: infopotok
и позвольте уточнить, сколько обошлась данная замена по сумме? на сколько месяцев вперед ОСББ остался без средств даже на дворника?

Цитата: infopotok
и позвольте уточнить, сколько обошлась данная замена по сумме? на сколько месяцев вперед ОСББ остался без средств даже на дворника?

Вы же внимательно читали,что я написал?Двор метется регулярно,чего не делалось при ЖЭКе.
  • 0
infopotok 12 февраля 2014 09:19
Цитата: Егорка
Вы же внимательно читали,что я написал?
вас что заело как пластинку? или не в состоянии конкретно указать сумму работ по установке пластиковых окон и дверей?
Как ваше ОСББ смогло собрать такую сумму при копеечных доходах? и значится вы остались на несколько месяцев без средств и зарплат... прокомментируйте
  • 0
infopotok 12 февраля 2014 09:27
Цитата: Маслов
и поверте,механизм их решения один и тот же.

прокомментируйте, какой именно механизм?
  • 0
Егорка 12 февраля 2014 10:22
Цитата: infopotok
Как ваше ОСББ смогло собрать такую сумму при копеечных доходах? и значится вы остались на несколько месяцев без средств и зарплат... прокомментируйте

Вам про Ивана,а Вы про болвана.И двери стоят и окна стоят,и дворы убираются.И никто не жалуется на невыплату зарплаты.А как такое может быть? Просто наверное не ворует председатель наша.Может вместо того,чтобы брызгать ядом и делать нелепые замечания по-поводу пластинки,стоит поучиться?

Да,кстати.Вам больше подходит ник ХАМОПОТОК!
  • 0
Маслов 12 февраля 2014 10:30
Цитата: infopotok
прокомментируйте, какой именно механизм?

Озвучьте проблему
  • 0
infopotok 12 февраля 2014 10:46
Цитата: Егорка
И двери стоят и окна стоят,и дворы убираются
это вы про болвана, а я прошу просто указать сумму потраченную на установку дверей, пластиковых окон и т.д. что не ясно? Просто мне непонятен источник доходов в вашем ОСББ, вот и интересуюсь.
А насчет "хамопотока", то понимаю вашу реакцию на неудобные вопросы... проще оскорбить, чем вразумительно ответить

Цитата: Маслов
Такие проблеммы могут возникнут в любом доме,как ОСББ так и ком. собственности(кстати во втором случае это более вероятно)и поверте,механизм их решения один и тот же.

это ваш предыдущий комментарий...попытайтесь запоминать о чем пишите. Так вот я и спрашиваю, какой такой "один механизм" решения вопроса капитальных ремонтов и восполнения жилфонда. Раз вы так уверенно высказались, ждем этого "одного механизма"
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.