ВСІ НОВИНИ:

Порядок отримання дозволу на поховання трупа

Кримінальний процесуальний кодекс України (далі за текстом - КПК), який діє на території нашої держави з 20 листопада 2012 року містить в собі, норми, які відповідають сучасним міжнародним стандартам та реаліям сьогодення і дозволяють забезпечити захист прав та законних інтересів, держави і кожного учасника кримінального провадження, в тому числі, потерпілого і заявника, з моменту надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення до правоохоронного органу до прийняття остаточного процесуального рішення з дотриманням розумник строків.

 

Це в повній мірі стосується і повідомлень про факти смерті громадян.
Порядок проведення огляду трупа регламентовано статтею 238 КПК, яка передбачає, що огляд трупа слідчим, прокурором проводиться за обов'язкової участі судово-медичного експерта або лікаря, якщо вчасно неможливо залучити судово-медичного експерта. При цьому огляд трупа може здійснюватися одночасно з оглядом місця події, житла чи іншого володіння особи. Також відповідно до встановлених зазначеною нормою вимог, після огляду труп підлягає обов'язковому направленню для проведення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті і може бути виданий лише з, письмового дозволу прокурора і тільки після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.
Але, звісно, не в кожному випадку смерті людини можуть мати місце ознаки кримінального правопорушення і, відповідно, підстави для проведення за даним фактом досудового розслідування, в ході якого і призначається та проводиться судово-медична експертиза для встановлення причини смерті, наявності на тілі померлого тілесних ушкоджень та інших обставин.
Більш детально дії та обов'язки службових осіб кожного і уповноваженого органу визначено в Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органам прокуратури України при встановленні факту смерті людини, затвердженому спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров'я України, Генеральної прокуратури України від 28.11.2012 р., який набрав чинності з 28.12.2012 р. (далі за текстом - Порядок взаємодії)  
Порядок взаємодії встановлює, що у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події обов'язково виїжджає лікар, або фельдшер закладу охорони здоров'я, який констатує факт смерті, проводить зовнішній огляд трупа, за результатами якого інформує орган внутрішніх справ і адміністрацію закладу охорони здоров'я про можливість встановлення причин смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки про смерть). У таких випадках працівником органу
внутрішніх справ складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання, і судово-медична експертиза не проводиться.
Не направляються для проведення судово-медичної експертизи трупи людей у випадках: виявлення трупів людей, які померли за місцем їх проживання, за наявності диспансерного спостереження за хворим, при відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку; виявлення трупів, людей віком понад 60 років, які померли за місцем їх проживання, за відсутності ознак насильницької смерті чи підозри на таку.
Водночас Порядком взаємодії чітко передбачені випадки, коли судово-медична експертиза проводиться обов'язково. Це випадки виявлення трупів людей: з ознаками насильницької смерті (дія тупих предметів, у тому числі, транспортна травма, падіння з висоти, дія гострих предметів, вогнепальної зброї), асфіксії, дії крайніх температур, електричного струму, променевої енергії, низького та високого атмосферного тиску, отруєнь тощо) або підозри на таку; смерть яких настала поза місцем їх проживання; особу яких не встановлено; віком до 60 років, які померли за місцем проживання, за відсутності диспансерного спостереження за хворим.
У зазначених випадках транспортування тіл померлих з ознаками насильницької смерті чи підозри на таку до бюро судово-медичних експертиз здійснюється обов'язково в супроводі працівника органу внутрішніх справ.
Порядок взаємодії передбачає також обов'язок судово-медичного експерта провести розтин трупа впродовж доби з моменту його надходження до бюро судово-медичної експертизи та протягом трьох діб надіслати і слідчому або прокурору, який направив труп для проведення експертизи, завірену копію лікарського свідоцтва про смерть.
Видача трупів здійснюється з письмового дозволу прокурора, який надається прокурором негайно після проведення судово-медичного розтину трупа та відібрання експертом необхідних зразків з метою здійснення лабораторних досліджень.
Таким чином, відповідно до встановленого діючим законодавством порядку забезпечується проведення повної та об'єктивної перевірки за кожним фактом смерті громадянина, безпосередній прокурорський нагляд за законністю дій уповноважених осіб з моменту надходження заяви і повідомлення, виключаються ризики втрати об'єктів, які в подальшому матимуть доказове значення у кримінальному провадженні та уникнення злочинцями кримінальної відповідальності.
Судово-медична експертиза трупів в ОКЗ «Бюро судово-медичної експертизи» проводиться безкоштовно, за рахунок коштів державних та місцевих бюджетів.
Інші роботи по підготовці тіл померлих до поховання (санітарна, обробка тіла, гоління, бальзамація, косметичні послуги та інше) виконуються по заявам родичів померлих, з урахуванням знижок для пільгових категорій громадян, на госпрозрахунковій основі згідно тарифів. Підставами для цього є Закон України «Про судову експертизу» № 4038-ХІІ від 25.02.1994 р. та Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» від 17 вересня 1996 р. № 1138.
Письмові дозволи на видачу трупу родичам для поховання можна отримати у Нікопольській міжрайонній прокуратурі у будь який день, включаючи вихідні та світкові дні, з 09-00 годин до 18-00 години, при наявності документа посвідчую чого особу заявника, копії лікарського свідоцтва про смерть або висновку патологоанатома.

Додаток: зразок заяви на видачу трупу.
 

Заступник Нікопольського міжрайонного прокурора Б.І. Чегіль  


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.